Загроза війни - передвиборний козир Саакашвілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загроза війни - передвиборний козир Саакашвілі

Казна та Політика
160
У середу, 21 травня, у Грузії відбудуться парламентські вибори, під час яких партія президента Михаїла Саакашвілі віч-на-віч зіткнеться з "Об'єднаною опозицією".
Однак головна небезпека для лідера "революції троянд" виходить із Москви, відзначають західні газети.
Незадоволений бажанням Тбілісі зблизитися з НАТО, Кремль намагається спровокувати збройний конфлікт у сепаратистській Абхазії і дискредитувати Грузію в очах світової громадськості, вважають експерти. Саакашвілі, зі свого боку, намагається одержати дивіденди від ролі жертви російських реваншистів, однак Захід, що колись співав дифірамби молодому президентові, уже не поспішає йому на допомогу, - визнає закордонна преса.
Голосування в Грузії не можна назвати виборами в "нормальних" умовах, вважає австрійська Die Presse: з Росії чується інтенсивне брязкання зброєю, а усередині країни опозиція безупинно викриває "авторитарні тенденції" Саакашвілі і його "Єдиного національного руху".
Напруженість у російсько-грузинських відносинах останнім часом значно зросла. Москва встановила офіційні стосунки з Абхазією та Південною Осетією, збільшила військовий контингент в Абхазії, а наприкінці минулого тижня заявила, що в Чечні в руки російської розвідки потрапив грузинський агент.
На думку політичних спостерігачів, у першу чергу Москва незадоволена прагненням Грузії вступити в НАТО. На початку квітня альянс відмовився надати країні План дій щодо членства в НАТО, але вже в грудні це питання будуть обговорювати знову.
Як вважають експерти, Росія намагається дестабілізувати Грузію і спровокувати її на воєнну операцію - у такому випадку Тбілісі буде дискредитовано в очах світового співтовариства, а розгляд планів щодо вступу в НАТО відкладено на невизначений термін.
Президента Саакашвілі вважають зарозумілим, імпульсивним і нетерпимим до критики, пише Die Presse. Проте, його "Єдиний національний рух" може залишитися найдужчою партією в парламенті. Проблема опозиції полягає в тому, що вона розколота і не має харизматичного лідера. Як би то не було, чистою цю передвиборну кампанію назвати складно: спостерігачі ОБСЄ вже фіксують спроби залякати електорат.
Парламентські вибори припали на період, коли битва Саакашвілі із Кремлем досягла нової гостроти, погоджується британська The Independent. Обидві країни продовжують "грати в гляділки" - перспектива війни за Абхазію виглядає цілком реальною, відзначає оглядач Шон Уолкер. Можливо, збройний конфлікт - єдиний спосіб повернути цю територію під владу Грузії, але зіткнення напевно підірвуть реформи усередині країни.
Саакашвілі прагне переконати Європу і НАТО, що правдива мета Кремля - відтворення СРСР. Грузинський лідер подає себе як жертву задиристого сусіда, однак самого його більше не піднімають на щит як улюбленця Заходу, підкреслює газета.
Коли Саакашвілі прийшов до влади, його режим вихваляли як яскравий проблиск демократії в краї деспотизму, а західні лідери обсипали компліментами цього "харизматичного богатиря". Але в листопаді минулого року кавказький "улюбленець учителів" застосував проти опозиції силу і втратив підтримку Заходу.
Більшість незалежних спостерігачів очікують, що прихильники Саакашвілі збережуть більшість у парламенті. Опозиція роздроблена і роз'єднана - це строката компанія націоналістів, популістів та опортуністів, пояснює The Independent.
Недарма дехто говорить, що справжня опозиція перебуває в Москві, де Саакашвілі вважається "ворогом номер один": на нього виливають багато жовчі, а якийсь політик-націоналіст навіть зняв порнофільм, де волохатий двійник Саакашвілі розважається в сауні з голим ліліпутом, нагадує газета.
За словами кореспондента The Times, що побував на грузино-абхазькому кордоні, ситуація там залишається вкрай напруженою. Росія відправила сотні військовослужбовців для поповнення миротворчого контингенту в Абхазії, а офіційний Тбілісі звинуватив її в спробі "анексувати" спірні території.
Росія і Грузія визнали, що близько до війни, і це пролунало сигналом тривоги для Сполучених Штатів та Євросоюзу. У понеділок президент Буш у телефонній бесіді із Дмитром Медведєвим висловив побоювання із приводу Абхазії. "Заморожений конфлікт" на Кавказі швидко відтає, переростаючи в міжнародну кризу, робить висновок видання.
Абхазія, натхнена міжнародним визнанням Косово, вимагає незалежності і заявляє, що повернення під владу Тбілісі неможливо. Президент невизнаної республіки Сергій Багапш попереджає, що у випадку початку конфлікту війна "охопить весь Кавказ". "Навіть із силами НАТО буде неможливо змусити нас повернутися в Грузію. Вони можуть нас зруйнувати... але для цього треба повністю винищити народ", - сказав політик.
Росія і Грузія близькі до війни, підтвердив і Михаїл Саакашвілі, інтерв'ю з яким публікує французька Le Figaro. На думку президента, у тому, що відбувається, винна Росія, що не хоче підпускати НАТО до своїх кордонів.
Крім того, Кремль незадоволений, що Грузія стала "першою демократією в колишньому СРСР", на позиції Москви вплинули також конфлікти через Косово і розширення НАТО, переконаний президент. Плюс до всього, "якщо Грузія впаде, Росія буде мати монополію на всі енергетичні ресурси в Центральній Азії", вважає Саакашвілі.
Незважаючи на важку обстановку, вибори пройдуть відповідно до міжнародних норм, пообіцяв Саакашвілі. Зустрічі з виборцями проходять по всій країні, їх показують по телебаченню. За словами президента, передвиборна кампанія йде вільно: "Коли я беру участь у кампанії, на мене можуть накричати, навіть образити. Ви бачили таке в якійсь іншій країні колишнього СРСР?"
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас