Україна буде продавати Молдові світло за ринковими цінами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна буде продавати Молдові світло за ринковими цінами

Енергетика
156
Україна і Молдова домовилися перейти на ринкову ціну експортованої Україною електроенергії в Молдову із червня 2009 року.
Про це повідомив журналістам міністр палива та енергетики Юрій Продан після зустрічі з першим віце-прем'єр-міністром Молдови Ігорем Додоном.
Сторони дійшли згоди, що, починаючи із червня 2008 року, Україна підвищить щомісячну вартість експортованої в Молдову електроенергії і, таким чином, із червня 2009 року перейде на ринкову ціну (ціна не нижче тієї, котра склалася на оптовому ринку електроенергії України).
"Ми змінили підхід і ми зробили цю криву більш крутою для того, щоб через рік ми перейшли на чітку формулу оптової ринкової ціни", - сказав Продан.
Починаючи із середини 2007 року, Україна щомісяця підвищувала вартість експортованої електроенергії на 0,001 долара за квт-г.
За словами Продана, якби дана динаміка збільшення ціни збереглася, то до червня 2009 року вона на експортовану в Молдову електроенергію склала б 0,053-0,054 долара за квт-г, у той час як на сьогодні ціна на оптовому ринку електроенергії досягає 0,06 доларів за квт-г.
Продан підкреслив, що молдавська сторона погодилася з подібним підходом.
Як повідомлялося, у серпні Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" та Energocom (Молдова) домовилися про щомісячне підвищення вартості електроенергії на 0,001 долар/квт-година, поки рівень ціни на експортовану електроенергію не досягне рівня цін на українському енергоринку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас