Давида Жванію позбавляють українського громадянства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давида Жванію позбавляють українського громадянства

Кримінал
737
Одного з ідеологів Помаранчевої революції Давида Жванію можуть позбавити громадянства України.
Генпрокурор Олександр Медведько звернувся в суд із заявою про скасування рішень, які дозволили Жванії одержати український паспорт в 1999 році, пише "Українська правда".
Ініціатором нинішніх процесів виступив заступник голови Секретаріату президента Ігор Пукшин.
У минулу суботу Медведько направив у Святошинський райсуд Києва заяву про перегляд рішення у зв'язку з новими обставинами.
Медведько просить скасувати вердикт Радянського районного суду столиці дев'ятирічної давнини, яким була відкрита дорога Жванії до громадянства України.
Як переказує Медведько, тоді, у вересні 1999 року "Жванія звернувся в Радянський райсуд Києва із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення".
"Жванія посилався на те, що майже 10 років живе в Україні і вирішив визначити свою приналежність до громадянства України. Тому в нього виникла необхідність підтвердити факт безперервного проживання в Україні з 1991 року в судовому порядку. Рішенням Радянського райсуду від 30 вересня 1999 року заява Жванії задоволена", - пояснює Медведько.
"Відзначене рішення суду підлягає скасуванню у зв'язку з новими обставинами", - наполягає генпрокурор.
Він пояснив, що тоді, в 1999 році Жванія пред'явив у суді документ, виданий паспортним столом Тбілісі про зняття його з реєстрації 21 червня 1991 року "у зв'язку з виїздом у місто Київ".
"Однак, як видно з матеріалів справи іноземця, Жванії (в Україні) вперше видана посвідка на проживання 2 жовтня 1997. Крім того, 16 вересня 1998 видана посвідка на проживання в Україні на підставі його заяви, у якій він відзначив, що вперше прибув в Україну в 1996 році і перебував в Україні 10 разів загальним терміном три місяці", - відзначив Медведько.
Генпрокурор також наводить доказ, що, на його думку, підтверджує проживання Жванії на території Грузії, а не України. Це копія договору обміну квартири від 19 квітня 1997, укладеного між громадянином Тищенком, що жив у Києві на вулиці Богдана Хмельницького, і Жванією, у якому відзначено, що Жванія живе в Республіці Грузія в місті Тбілісі на вулиці Сабурталінській.
"Генеральній прокуратурі стало відомо про рішення Радянського районного суду Києва 15 травня 2008 року лише після надходження звернення заступника голови секретаріату президента - уповноваженого президента з питань контролю за діяльністю СБУ Ігоря Пукшина від 15 травня 2008 року", - додає Медведько в листі.
Втрата громадянства Жванії теоретично може привести до оскарження його статусу народного депутата, як наслідок він позбудеться недоторканності, що потім дасть підстави для висування йому обвинувачень, відзначає видання.
Сам Жванія в інтерв'ю УП ці події назвав помстою Секретаріату президента: "Після того, як міліція вручила Черновецькому запрошення на ознайомлення із протоколом про корупцію, вони приготували нам таку от "відповідь Чемберлену".
"Це все робиться, оскільки не секрет, що я очолюю штаб "Нашої України - Народної самооборони" на виборах у Київраду. На останній зустрічі в президента було оголошено, що ми повинні йти в коаліцію із Черновецьким, однак ми на це ніколи не погодимося. Тому зараз завдання Ющенка - не дати своїй же політичній силі набрати досить голосів у Київраді", - звинуватив Жванія.
Депутат визнав, що історією про незаконне громадянство його лякали ще в часи Леоніда Кучми. "Однак у них вистачило розуму не розвивати цю тему", - додав депутат.
"Зараз за цим усім стоїть Балога - він просто дикун! Якщо Ющенко його після всього не звільнить, то йому одна дорога - в ЄЦ!" - розійшовся Жванія.
Він відмовився говорити щодо суті описаних до нього претензій з боку Медведька, однак заявив, що приїхав в Україну в 1991, а не 1996 році.
"Моє громадянство ніхто не анулює, тому що такого способу просто не існує", - сказав Жванія, посилаючись на пряму норму Конституції: "Громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство".
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас