Президент запропонував компромісну кандидатуру на посаду голови ФДМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент запропонував компромісну кандидатуру на посаду голови ФДМ

613
Президент України Віктор Ющенко готовий відправити Валентину Семенюк-Самсоненко у відставку з посади голови Фонду держмайна за умови, що Кабмін відмовиться від висування на цю посаду кандидатури "бютівця" Андрія Портнова.
Секретаріат президента запропонував Юлії Тимошенко висунути компромісну кандидатуру - народного депутата від БЮТ Наталю Королевську.
- За керівництво ФДМ Портнову обіцяють карне переслідування
Учора фракція до пізньої ночі засідала щодо цього питання. Однак остаточно коаліція з висуванням кандидатури на голову ФДМ визначиться сьогодні, відзначає видання "Дело".
З одного боку, кандидатуру Королевської підтримує Банкова. "Балога згодний на будь-яку людину, аби тільки не Андрій Портнов", - повідомило джерело в оточенні прем'єра. З іншого боку, Королевська перебуває в близьких відносинах з Юлією Тимошенко, тому в прем'єра немає причин підозрювати її в співробітництві із Секретаріатом.
Однак прем'єр-міністр не поспішає із затвердженням Королевської як кандидата на посаду голови ФДМ. Тимошенко має намір відстоювати призначення Портнова до останнього. "Перш ніж буде прийнято остаточне рішення, фракція БЮТ має намір обговорити це питання на раді коаліції, - розповів один з депутатів. - Ми маємо намір домогтися чіткої відповіді від НУ-НС, чим же їх не влаштовує Портнов".
"Я не виключаю можливості того, що з'явиться нова кандидатура, - сказав депутат від БЮТ Михайло Поживанов. - Зараз все реально, але поки розглядається кандидатура Портнова".
Інші члени БЮТ слідом за своїм лідером привселюдно наполягають на неможливості внесення альтернативної кандидатури. "Ми послідовні у своїх рішеннях, - пояснив "бютівець" Андрій Кожем’якін. - Якщо Портнов щось і зробив не так, то нехай сам це виправляє на посаді голови Фонду".
Сама Наталя Королевська поки відмовляється коментувати своє можливе висування на посаду голови ФДМ.
За керівництво ФДМ Портнову обіцяють карне переслідування
У пропрезидентському таборі наполягають на необхідності відмови від кандидатури Портнова. "Йому варто вийти з ролі голови ФДМ і завершити весь цей фарс, - вважає депутат фракції НУ-НС, голова партії "Єдиний Центр" Ігор Кріль. - Думаю, що ця справа для Портнова цілком може закінчитися кримінальною відповідальністю".
Він нагадав, що Генпрокуратура вже порушила кримінальну справу проти "бютівця". Силовики звинуватили Портнова в спробі незаконно приватизувати Одеський припортовий завод.
Ця кримінальна справа може стати ще одним аргументом відмови від кандидатури Портнова. Адже щоб зайняти крісло голови ФДМ, "бютівцю" прийдеться скласти депутатський мандат. А разом з ним депутат автоматично втратить недоторканність, що зараз захищає його від дій силовиків.
"Андрій Володимирович не боїться цього, - стверджує депутат від БЮТ Валерій Писаренко. - Це політичне замовлення, що не буде мати наслідків".
Нагадаємо, що Кабмін постійно намагається звільнити голову Фонду держмайна Валентину Семенюк-Самсоненко, вдаючись до допомоги судів і власних постанов, і поставити на її місце "свою людину" - Андрія Портнова.
Окремо прем'єр-міністр Юлія Тимошенко надала Портнову виняткові повноваження і заявила, що в.о. голови Фонду держмайна не буде виконувати укази президента України.
Однак президент був напоготові і відновив Валентину Семенюк-Самсоненко на посаді, заодно з'ясовуючи в Конституційному Суді, чи мав Кабмін право на подібні рішення.
Таким чином, на даний момент у ФДМУ можна спостерігати рідкісну картину повноти влади: фактично, там дві голови: Андрій Портнов, призначений виконуючим обов'язки на цій посаді "за рішенням суду", і Валентина Семенюк-Самсоненко, відновлена на посаді голови ФДМУ президентом України разом зі своїми заступниками.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас