НДУ отримав розрахунок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НДУ отримав розрахунок

Фондовий ринок
304
Національний депозитарій (НДУ) домігся одержання ліцензії на здійснення розрахунково-клірингової діяльності. Суперечки НДУ із ДКЦПФР, що тривали близько шести місяців, закінчилися судовим позовом НДУ в Адміністративний суд м. Києва.
У результаті, суд видав окрему ухвалу, що вказує на неправомірність затягування ДКЦПФР строків розгляду документів НДУ на одержання ліцензії, і наприкінці квітня ліцензія була видана.
Але щоб обслуговувати активні операції на фондовому ринку, необхідно укласти договір з біржею. ПФТС, на якій відбувається найбільший обсяг торгів, обслуговує МФС. УМВБ створила Всеукраїнський депозитарій цінних паперів. На частку інших бірж припадає близько 1% торгів.
"Поки що ми уклали договір тільки з біржею "Перспектива" і Східно-Європейською фондовою біржею. Ведемо переговори ще з декількома. Здійснення НДУ розрахунково-клірингової діяльності повинно бути не основною функцією, а резервною, і ми не повинні ні з ким конкурувати. Ця ліцензія нам потрібна, щоб якщо буде потреба замінити якусь розрахунково-клірингову установу. Зараз учасники ринку прагнуть до об'єднання депозитаріїв і розрахунково-клірингових установ. Але завтра вони можуть вирішити, що їм нецікаво створювати цей депозитарій, або ДКЦПФР знайде грубі порушення в діяльності цього депозитарію..." - розповів голова наглядової ради НДУ Віктор Івченко.
Володимир Ульянов, голова правління НДУ, розповів, що вони відкриті для співробітництва з усіма біржами, у тому числі й із ПФТС та УМВБ. "Ми ведемо переговори з "Українською біржею", створюваною РТС", - відзначив Ульянов. Учасники ринку сходяться на думці, що саме УБ може скласти серйозну конкуренцію ПФТС, особливо якщо реалізує ринок заявок, досвід створення якого в неї є в Росії. При успішному результаті переговорів із РТС НДУ зможе одержати як клієнтів багатьох учасників ринку.
Конкуренти НДУ впевнені, що одержання ліцензії навряд чи дозволить НДУ залучити клієнтів. "Залучити клієнтів можна, тільки запропонувавши ринку якісний продукт. Поки я не бачу, що вони могли б всерйоз запропонувати ринку. Клірингова діяльність припускає взаємодію з біржею. Поки ПФТС - провідна біржа, тому вона і цікава клієнтам", - пояснює Микола Швецов, голова правління МФС.
Згодний з ним і Петро Переверзєв, голова правління УМВБ. "Я не розумію, хто сьогодні закриє свій рахунок у МФС і відкриє в НДУ. Із кліринговою діяльністю зараз справляється МФС. До того ж необхідно пам'ятати, що Нацдепозитарій - державна структура, вони повинні виконувати план. А завоювання ринку - це бізнес, і їх це, напевно, не дуже цікавить", - вважає Переверзєв.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас