ExxonMobil інвестує 2 млрд дол. в розробку нігерійських родовищ нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ExxonMobil інвестує 2 млрд дол. в розробку нігерійських родовищ нафти

Енергетика
74
Американська нафтова компанія ExxonMobil підписала договір з державної нафтової компанії NNPC про інвестиції до Нігерії у розмірі 2 млрд дол.
Як повідомив представник нігерійської компанії Леві Аджуонума, дані кошти будуть спрямовані на фінансування найбільших спільних нафтових та газових проектів, передає Reuters.
Дане інвестування необхідне для Нігерії, оскільки деякі спільні проекти американської та нігерійської компанії не отримують для розвитку необхідних коштів.
Чистий прибуток найбільшою в світі нафтової компанії ExxonMobil в I кварталі 2008 р. виріс на 17% - до 10,89 млрд дол. в порівнянні з 9,28 млрд дол., отриманими за аналогічний період роком раніше. Виручка компанії за звітний квартал збільшилася на 34% і склала 116,85 млрд дол. проти 87,22 млрд дол. роком раніше.
Відмітимо, що 2 млрд дол. - сума для американського нафтового гіганта не така значна, враховуючи заявлений на початку березня намір ExxonMobil інвестувати більше 125 млрд дол. в розвиток бізнесу протягом п'яти років. Керівництво компанії пояснило своє рішення прагненням відповідати збільшеним світовим потребам в сировині.
Відповідно до даних Організації країн експортерів нафти (ОПЕК), видобуток чорного золота в Нігерії впав в квітні ц.р. порівняно з березнем на 250 тис. барелів на день. Об'єм нафтовидобутку склав 1,818 млн барелів на день, тоді як в 2007 р. він в середньому досягав 2,125 млн барелів на день. Причиною такої негативної тенденції стала діяльність бойовиків, що посилилася, в південних нафтовидобувних районах країни. Для порівняння, в 2005 р. до початку активізації бойовиків, в Нігерії видобували близько 2,4 млн барелів нафти на день.
Нагадаємо, що на території південних нігерійських штатів в дельті річки Нігер діють різні екстремістські угрупування, ведучі боротьбу за перерозподіл доходів від видобутку нафти, якою багатий регіон. Найвідомішим є "Рух за звільнення дельти Нігеру". Екстремісти регулярно нападають на нафтові об'єкти та викрадають співробітників нафтових компаній, зокрема іноземців.
Останній випадок нападу бойовиків відбувся 13 травня ц.р. Тоді вони захопили обслуговуюче нафтопроводи судно, що належить компанії Chevron з 11 членами команди. Серед них - двоє іноземців: громадяни України та Португалії. Влада країни веде з піратами переговори. Спочатку бандити вимагали за екіпаж судна викуп в 250 тис. дол., проте потім зменшили запрошувану суму до 42 тис. дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас