Статистика вважає злиденними третину українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Статистика вважає злиденними третину українців

Казна та Політика
639
У середині травня Держкомстат оприлюднив свій останній звіт щодо якості життя в Україні. Щоб довідатися, кому в країні живеться гірше за всіх, соціологи опитали 10,6 тис. сімей (домогосподарств) по всій країні.
Державі відомо, що за витратами до бідняків можна віднести 28,6% українців. Тепер Держкомстат вирішив не обмежуватися монетарним (грошовим) визначенням заможності населення, а ще й довідатися, які верстви населення відмовляють собі в благах. Їжа, одяг, медикаменти, відпочинок, житлоплоща, освіта - усього 46 можливих пунктів. Бідними вважалися домогосподарства, у яких були відсутні хоча б чотири з них.
Соціологічне опитування показало, що 48,1% українських сімей відмовляють собі в м'ясі та рибі, 25,5% сімей заощаджують на свіжих фруктах і соках, 40,6% - на покупці одягу, 15,8% не можуть оплатити комунальні рахунки і ще для 34% відпочинок поза домом навіть один раз у році здається фантастикою.
Цей відсоток змінюється залежно від місця проживання і кількості членів сім'ї. Виявилося, що 55,3% всіх сімей із трьома і більше дітьми можна віднести до бідних. Чим менше в сім'ї дітей, тим краще вона живе: з домогосподарств із двома дітьми бідними вважаються 30,8%, а з однією дитиною - 26,3%.
Важко живеться сім'ям, де немає тих, хто працює, 38,5% з них бідняки. Майже половина жителів сіл - 44,6% - також злиденні. Найменший відсоток бідняків у міських домогосподарствах та у сім'ях, де всі в працездатному віці: 21,4% і 21,2% відповідно.
Бідних багато, і їхній відсоток росте. В 2006 р. кількість бідняків склала 28,1% проти 28,6% в 2007 р. Зменшується тільки розшарування населення. Якщо позаторік 10% найбідніших українських господарств витрачали в 7,1 раз менше, ніж 10% найбагатших, то торік - тільки в 5,4 рази.
Економіст The Bleyzer Foundation Олег Устенко пояснює цю тенденцію формуванням середнього класу, що скорочує прірву між багатими і бідними. "Питання розшарування - це насамперед питання боротьби з бідністю. Держава повинна допомагати соціально уразливим верствам суспільства", - вважає Устенко.
"Найпростіший і найбільш помилковий шлях - перерозподіл благ тільки через податки", - запевняє економіст аналітичного центру CASE-Україна Володимир Дубровський. Такий механізм змушує багатих ховати доходи і відбиває в бідняків усяке бажання працювати. "Треба проводити податкові реформи та одночасно створювати умови для розвитку малого бізнесу, для його зростання в середній і великий. Це найкращий спосіб боротьби з бідністю", - вважає Дубровський.
За матеріалами:
24.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас