Реєстратори потрапили в передачу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реєстратори потрапили в передачу

Фондовий ринок
411
Держава продовжує боротьбу з рейдерством: ДКЦПФР зобов'яже реєстраторів, які позбулися ліцензії, передавати реєстри власників цінних паперів уповноваженій особі - емітенту або Нацдепозитарію.
Експерти говорять, що прийняття цієї норми необхідно, тому що в цьому випадку реєстр не потрапить у розпорядження рейдерів, але повністю не впевнені в її ефективності.
Директор департаменту методології та регулювання ринку цінних паперів Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Олексій Тарасенко повідомив, що комісія підготувала проект змін у положення №1000 "Про порядок ведення реєстрів власників цінних паперів". "Коли реєстратор позбавлений ліцензії, комісія вже не має на нього впливу. Тому для збереження системи реєстру власників цінних паперів комісія має намір зробити обов'язковою її передачу уповноваженій особі", - відзначив він. Уповноваженою особою буде сам емітент, але якщо він відмовиться, то Національний депозитарій (НДУ).
Реєстр буде переданий у випадку, якщо реєстратор припинив діяльність з ведення реєстрів або його ліцензія була анульована судом або рішенням ДКЦПФР про накладення санкцій за порушення на ринку цінних паперів. "Якщо це несумлінний реєстратор, то він після анулювання ліцензії може знищити систему реєстру або передати її комусь, - пояснює необхідність ухвалення рішення комісії президент Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв Олексій Кий.- Уповноважене зберігання виникне, коли не знайдуть емітента або якщо він не захоче зберігати реєстр".
Серед останніх прикладів: "Укрнафта" 16 квітня не змогла провести збори акціонерів, тому що міноритарний акціонер на підставі рішення ДКЦПФР про анулювання ліцензії реєстратора "Укрнафти" - "Укрнафтогазу" - через суд заборонив реєстраторові видавати реєстр власників. Якби норми ДКЦПФР діяли, "Укрнафтогаз" повинен був передати систему реєстру або емітенту, або НДУ. Потім його можна було б передати новому реєстраторові для проведення зборів.
Втім, Олексій Кий відзначив, що тепер може бути створена нова рейдерська схема. "Уповноважена особа має право зберігати цю інформацію, але не має права вносити до реєстру зміни і навіть не може давати по цьому реєстру інформацію, - сказав він . - Це може бути одним із кроків з передачі системи реєстру іншому реєстраторові. Тобто нібито неангажований депозитарій одержує систему реєстру на зберігання, а потім з'являється рішення суду, що зобов'язує передати реєстр третій особі - реєстраторові, афілійованому з особами, нелояльними до емітента".
Партнер юридичної фірми "Кузнєцов і партнери" Денис Кузнєцов все-таки вірить, що рішення ДКЦПФР ускладнить появу подвійних реєстрів. "Зараз при втраті реєстру його можна відновити за останніми зборами акціонерів. Але й це може привести до корпоративних конфліктів", - вважає він. За його словами, рішення комісії не буде перешкодою для реєстраторів, за якими стоять великі бізнес-групи.
"Ліцензії просто так не позбавляють. Якщо це відбувається, то реєстратор уже зав'язаний у якомусь конфлікті. Звичайно такі справи затягуються в суді на довгий час", - говорить юрист.
Представник компанії "Укрнафтогаз", що ДКЦПФР раніше позбавив ліцензії реєстратора, Максим Юхименко схвалив ініціативу комісії. "Так, цю проблему необхідно вирішити, тому що звичайно багато махінацій відбувається без контролю комісії цінних паперів", - сказав він. Але Юхименко не вірить, що нова норма стане перешкодою для реєстраторів: "Існує дуже багато нюансів з обходу цієї норми, так як є кілька роз'яснень комісії, у яких випадках і як передається система реєстру, які, напевно, потрібно відкликати або написати нові".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас