Юрушев засновує новий банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрушев засновує новий банк

Фондовий ринок
925
Наприкінці минулого тижня НБУ зареєстрував новий банк - Златобанк. Про його засновників офіційно в Нацбанку не повідомляють, але, як повідомило "ЭИ" на правах анонімності джерело в банківських колах, Златобанк міг бути зареєстрований довіреними особами бізнесмена Леоніда Юрушева.
Почавши з капіталу 82 млн. грн., ця установа має намір розвиватися як універсальний банк.
У вересні минулого року Юрушев за $600 млн. продав 60% акцій банку "Форум" німецькій фінансовій групі Сommerzbank. "ЭИ" звернулися за відповідними роз'ясненнями до німецького банку в минулий четвер, коли у Франкфурті-на-Майні відбулися чергові річні збори керівників всіх дочірніх фінансових компаній групи. Були присутні на них і менеджери українського банку "Форум". Після закінчення зборів керівник прес-центру Сommerzbank Пітер Пітч відмовився коментувати відношення банку до того, що відбувається в Україні, і відповідати на запитання, чи зберегли німці за міноритарним акціонером банку "Форум" Леонідом Юрушевим право інвестувати у фінансовий сектор.
Автовідповідач у мобільному телефоні голови правління банку "Форум" Ярослава Колесника німецькою повідомляв, що його хазяїн недоступний, так що нам не вдалося одержати відповідь на питання, чи збирається Колесник залишити банк, якщо йому буде запропонована робота в Златобанку.
Подібні прецеденти в банківській системі України вже траплялися. Після того як акціонери банку "Аваль" продали його австрійцям з Raiffеisen Int., вони повели більшу частину менеджменту банку в створений ними "Престиж" (пізніше став "Ерсте Банком"). Колишній власник Індекс-банку Віктор Тополов теж забрав деяких своїх менеджерів в Астра-Банк, пізніше куплений греками з Alpha Bank.
Втім, голова правління Індекс-банку Ігор Францкевич підкреслює, що вивід активів Віктора Тополова був прописаний у контракті із продажу банку французькій групі Credit Agricole. "Кілька великих банківських груп з великими іменами чомусь втратили у своїх договорах пункт про заборону конкуренції з боку колишніх власників банків, що купуються. Цей пункт не дозволяє колишнім акціонерам торкатися персоналу і клієнтів протягом погодженого періоду часу після продажу банку", - відзначає Ігор Францкевич. За його словами, якщо німці передбачили відповідний пункт у своєму договорі, то створення нового банку може спровокувати скандал.
Говорячи про можливі сценарії розвитку ситуації в інших банках, топ-менеджер відзначає, що колишні акціонери проданих банків можуть боротися за переведення активів, якщо вони дійсно того варті. Для клієнта будь-якого банку важливі три складові: ціна послуг і грошей, взаємовідносини з менеджерами і якість обслуговування. Відповідно, якщо в новому банку можуть запропонувати хоча б одну з вищевикладених переваг при інших рівних, клієнт може змінити місце обслуговування. "До речі, багато банків, що стартують, вибирають своєю стратегією цінову конкуренцію - продаж послуг і грошей за низькими цінами", - підкреслює Ігор Францкевич.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас