ЄБРР покращив прогноз зростання ВВП Росії до 7%, України - знизив до 5,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР покращив прогноз зростання ВВП Росії до 7%, України - знизив до 5,5%

Казна та Політика
150
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), незважаючи на загальне погіршення економічної кон'юнктури в Східній Європі і СНД через світову кредитну кризу та прискорення інфляції, підвищив прогноз темпів зростання ВВП Росії цього року з 6,9% до 7%.
При цьому економісти банку погіршили прогноз зростання ВВП України в 2008 році з 6% до 5,5%, Казахстану - з 8,5% до 5,1%, Таджикистану, що постраждав цього року від надзвичайно холодної зими, - з 9% до 4,1%.
ЄБРР, відзначаючи у своєму прогнозі уповільнення темпів економічного зростання в регіоні, констатує, однак, що "більшість країн Східної Європи і колишнього Радянського Союзу залишаються напрочуд несприйнятливими до потрясінь, що спостерігаються на світових кредитних ринках".
Найбільш гострою поточною проблемою в Східній Європі і СНД є інфляція, вважають економісти банку. "Якщо цю проблему не вирішувати, інфляція може спровокувати розкручування спіралі зростання цін і зарплат, зміну валютних курсів або викликати потребу в запізнілих, але різких заходах у сфері грошово-кредитної політики", - говориться в прес-релізі ЄБРР.
Згідно із прогнозом ЄБРР, загальне зростання економіки в регіоні складе цього року порядку 6% у порівнянні з 7,3% в 2007 році, тому що підвищення споживчих цін позначиться на доходах населення і темпах споживання, особливо в країнах СНД, а уповільнення темпів зростання внутрішнього кредитування може обмежити інвестиції. Крім того, побоюються експерти ЄБРР, глобальне уповільнення темпів зростання приведе до зниження імпортного попиту з боку ключових торговельних партнерів, до яких належать, наприклад, країни єврозони.
Збереження напруженості на західних фінансових ринках здатне привести до більш різкого, ніж очікувалося, скорочення припливу капіталу в регіон, вважають в ЄБРР.
"Небажання, що росте, міжнародних інвесторів іти на ризик ставить низку проблем, наочним прикладом яких є невдача з випусками міжнародних облігаційних позик для банків Казахстану", - говориться в прес-релізі
При цьому "розкид показників економічного зростання в регіоні буде зростати, причому в короткостроковій перспективі в кращому становищі, як передбачається, опиняться експортери сировини або країни, що відкладають прийняття необхідних антиінфляційних заходів", говориться в повідомленні.
У деяких країнах регіону, як повідомлялося, уже відзначене різке скорочення темпів зростання економіки. Так, ВВП Естонії виріс у першому кварталі всього на 0,4% у порівнянні з 4,8% в останньому кварталі минулого року і недавніми двозначними показниками. ВВП Латвії в першому кварталі поточного року виріс на 3,6% - при тому, що в першому кварталі 2007 року зростання ВВП склало 11,2%, у четвертому - 8,1%.
Уряд України планує переглянути макропрогнози на поточний рік, але поки офіційні очікування на 2008 рік передбачають зростання реального ВВП на 6,8% при інфляції 9,6%. Разом з тим інфляція в країні в січні-квітні склала 13,1%, або 30,2% у річному вирахуванні, що є рекордом для країн Європи
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас