ДПАУ: Ухилення від сплати податків в Україні вже не вимагає порушення законів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ: Ухилення від сплати податків в Україні вже не вимагає порушення законів

Казна та Політика
3376
Прогалини в законодавстві ускладнюють роботу податківців і дають можливість бізнесу на легальних підставах ухилятися від сплати податків, що відчутно позначається на надходженнях у державний бюджет, повідомила заступник голови Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Наталя Рубан.
"Навмисні порушення (закону - ІФ) зараз практично нема рації робити, тому що є нормальні законні схеми, які можна застосувати та ухилитися (від сплати податків - ІФ)", - сказала вона журналістам у п'ятницю.
За даними Н.Рубан, масштаб втрат бюджету становить десятки мільярдів гривень.
"Торік, за результатами перевірок, ми встановили 1,5 тис. випадків участі в схемах більш ніж тисячі суб'єктів. Умовні втрати від таких схем - 10 млрд грн... За перший квартал ми встановили вже 550 таких випадків - втрати бюджету становлять десь 4 млрд грн", - уточнила вона.
Схеми мінімізації оподатковування, за словами заступника голови ДПАУ, будуються, серед іншого, на реалізації продукції пов'язаним особам за заниженими цінами і на операціях з "технічними" акціями: практично всі українські гірничо-збагачувальні комбінати використовують схеми з мінімізації оподатковування.
"Податкову незабаром прийдеться захищати від бізнесу... Іноді буває, відверто знущаються з наших людей, але закон не обумовлює їхньої відповідальності", - поскаржилася Н.Рубан.
Вона також нагадала, що українським законодавством не передбачена відповідальність, зокрема, за несвоєчасне надання документів при перевірці, тоді як термін проведення контрольних заходів обмежений.
Крім того, за даними Н.Рубан, залишається істотним обсяг необґрунтованих заявок на відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).
"Кожна четверта заявлена до відшкодування по ПДВ гривня зазвичай є фіктивною, безпідставною. За чотири місяці ми попередили (безпідставного відшкодування ПДВ - ІФ) на 2 млрд грн", - підкреслила вона.
Втім, за її словами, податкова також зазнає труднощів із ПДВ: не вистачає коштів для відшкодування податку сумлінним платникам податків.
"Воно (відшкодування ПДВ - ІФ) прострочене, тому що в нас немає ресурсу. Тому що в нас 3,5 млрд грн на місяць заявляється, а ми можемо тільки 1 млрд грн відшкодовувати", - пояснила Н.Рубан.
Заступник голови ДПАУ також повідомила, що в другому кварталі податкова перевіряє, в основному, підприємства торгівлі (зокрема, ідуть перевірки в мережах Metro і Fozzy) і металургійної промисловості. Крім того, ідуть перевірки масложиркомбінатів: у цілому, в квітні-червні-2008 заплановані перевірки 5755 суб'єктів господарювання, тоді як за аналогічний період минулого року - 8107.
Надалі, за її словами, плануються перевірки підприємств машинобудування та харчової промисловості.
У зв'язку з цим, заступник голови ДПАУ повідомила, що податкова скоротила кількість, але підвищила результативність перевірок бізнесу, завдяки більш системному відбору підприємств для контролю.
"За перший квартал цього року це дало результат: ми донарахували погоджених податкових зобов'язань 1,6 млрд грн - це додатково надійшло в скарбницю", - сказала Н.Рубан.
При цьому, за її словами, розмір донарахованих, але неузгоджених з підприємствами сум податків (заперечують у судах) у десятки разів більший.
Заступник голови ДПАУ пояснила, що з початку поточного року податкова, при відборі кандидатів для перевірки, орієнтується на відповідну оцінку ризиків. Серед ризиків, які враховуються при відборі: сплата податків на рівні нижче, ніж у середньому по галузі; сплата податків на стабільному рівні при зростанні доходів; збитковість діяльності; наявність заявок на значне відшкодування ПДВ без наявності засобів виробництва.
У цілому, за її словами, ДПАУ затверджені 17 показників оцінки ризикованості підприємства, які будуть винесені на розгляд уряду, для закріплення їх застосування відповідною постановою.
За даними Н.Рубан, у результаті реалізації нових принципів перевірочної роботи вже скоротилася кількість суб'єктів господарювання, що перевіряються, на третину, а суб'єктів малого бізнесу - в 2,5 рази.
"В основному сконцентрували свою увагу на бізнесі середнього або великого класу ... Суб'єкти господарювання, що мають валові доходи понад 30 млн грн, становлять усього 3,5% по всій системі платників податків. Але вони дають понад 80% валового доходу країни", - пояснила вона.
При цьому заступник голови ДПАУ повідомила, що всього в Україні зареєстровано 730 тис. юридичних осіб, з яких 430 тис. є платниками податку на прибуток і 287 тис. - платники ПДВ.
Говорячи про проблемні галузі, вона відзначила гральний бізнес: у цьому секторі працює 1,4 тис. суб'єктів господарювання і серед них зустрічаються збиткові. "Говорять, що орієнтовно, що це десь 5 млрд грн валового прибутку десь осідає... Багато проблем із цим бізнесом пов'язано", - сказала Н.Рубан.
За її словами, ДПАУ має намір підсилити контроль над гральним бізнесом. "Є постанова Кабміну №121 (від 7 лютого 2001 року - ІФ), що зобов'язала от цих гравців установити в кожному ігровому автоматі пристрій касового апарата - для того, щоб вивести з тіні гроші, які проходять у грі", - нагадала вона.
Установлення таких апаратів, за словами Н.Рубан, технічно вирішене питання і податкова буде домагатися їхньої установки, застосовуючи штрафні санкції
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас