Порошенко: Україні необхідно прискорити реформи для збереження високих темпів залучення ПІІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко: Україні необхідно прискорити реформи для збереження високих темпів залучення ПІІ

Казна та Політика
188
Повторення результатів 2007 року, коли Україна залучила $7,88 млрд прямих іноземних інвестицій (ПІІ), в умовах міжнародної фінансової кризи буде саме по собі успіхом, однак для підвищення ймовірності такого результату, або його перевищення країні необхідно прискорити реформи, вважає голова Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко.
"Треба зважати на світові реалії. Повинні поліпшуватися інвестиційні умови, підвищуватися гарантії", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у кулуарах четвертого економічного форуму "Європа-Росія" у п'ятницю в Римі.
За його словами, локомотивом у залученні інвестицій в останні роки був фінансовий сектор, однак його ємність обмежена і тепер інтерес повинен проявлятися до інших секторів.
Порошенко відзначив, що більшість учасників форуму виявляють цікавість до України, але висловлюють думку, що країна через тривалу політичну невизначеність гає час для проведення реформ.
Серед першочергових реформ голова Ради НБУ виділив судову і корпоративне законодавство, які б гарантували захист власності і звели до мінімуму загрозу рейдерських захоплень, лібералізацію валютного законодавства, зокрема, репатріації прибутку, податкову реформу.
Він також звернув увагу на високий інтерес до України в умовах різкого зростання цін на агропродукцію, що підтверджує успішних вихід на міжнародні фінансові ринки навіть в умовах кризи українських аграрних компаній.
"Але необхідно сформувати земельний кадастр, законодавчо встановити мінімальну ціну на землю, поліпшити адміністрування в секторі", - підкреслив Порошенко.
Голова Ради НБУ відзначив, що в останні роки економічне зростання в Україні багато в чому було викликане активним попитом, що підігрівають значними соціальними виплатами.
"Але структура економічного зростання повинна змінитися і надалі воно повинно відбуватися за рахунок інвестицій, у тому числі іноземних", - вважає він.
Виступаючи на форумі і порівнюючи потенціал Росії та України в залученні іноземних інвестицій, П.Порошенко оптимістично оцінив перспективи країни. На його думку, більш ліберальна політична система, потужний внутрішній попит і висока кваліфікація робочої сили створюють всі умови для припливу інвестицій.
За його словами, в Україні завдяки більш широкій приватизації полегшений доступ інвесторів у базові галузі, відносно яких Росія проводить більш протекціоністську політику, а також банківський сектор, у якому в Росії більше 50% контролюють три державні банки.
"За відношенням обсягу ПІІ до ВВП очевидний потенціал України в їхньому залученні. Той, хто сьогодні бариться, упускає шанс першим прийти на ринок", - підкреслив П.Порошенко на форумі.
У той же час на прикладі власних інвестицій у Росію він відзначив більш високу кваліфікацію і зацікавленість у залученні інвестицій російської регіональної влади, зокрема, у Нижньому Новгороді і Липецьку.
Порошенко висловив думку, що найцікавіші для інвестицій у Росії такі сектори, як аграрний, переробна промисловість, машино- і автомобілебудування.
Голова Ради НБУ також визнав, що Росія істотно далі просунулася в питаннях лібералізації валютного ринку, створивши умови для хеджування валютних ризиків і репатріації прибутку.
За його словами, Рада Нацбанку разом із профільними парламентськими комітетами, очолюваними Сергієм Терьохіним (з питань податкової і митної політики) і Миколою Азаровим (з питань фінансів і банківської діяльності), завершує роботу над відповідними законодавчими поправками
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас