Wto на новенького? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Wto на новенького?

674
Україна завершила всі необхідні процедури для вступу у Світову організацію торгівлі (СОТ) і стала 152-м повноправним учасником цього клубу. Плюси та мінуси приєднання України до Світової організації торгівлі такі...
"Вступ України у СОТ буде сприяти додатковому зростанню реального валового внутрішнього продукту за рахунок збільшення експорту вітчизняної продукції в обсягах як мінімум $1,5-2 млрд, а за сприятливих умов - і до 4 млрд", - вважає міністр економіки Богдан Данилишин.
Ефект буде досягнутий у першу чергу за рахунок зменшення втрат від антидемпінгових розслідувань і зниження тарифних і нетарифних бар'єрів для експорту вітчизняної продукції на зовнішні ринки, пояснює міністр.
Богдан Данилишин також вважає, що членство України у СОТ може принести до $500 млн додаткових іноземних інвестицій щорічно.
Вступ у Світову організацію торгівлі негативно відіб'ється на українській економіці, запевняють вітчизняні промисловці, успішність бізнесу яких прямо залежить від обсягів імпорту на українському ринку.
У свою чергу незалежні макроекономісти відзначають, що оптимізм уряду і песимізм деяких галузевих лобістів завищені, однак у цілому вважають, що від вступу у СОТ Україна виграє.
"У середньостроковому періоді - 5-7 років - членство у СОТ принесе Україні вигоду", - упевнена Вероніка Мовчан, директор з наукової праці Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. За розрахунками Інституту, у найближчому майбутньому вступ у СОТ додасть українській економіці близько 3% внутрішнього валового продукту (загальний розмір ВВП в 2007 році склав приблизно $140 млрд). Позитивний ефект пов'язаний з поліпшеним доступом на зовнішні ринки вітчизняних товаровиробників і реструктуризацією української економіки.
"Вступ у СОТ може негативно відбитися на деяких галузях, наприклад, вітчизняному автомобілебудуванні. Темпи зростання виробництва в деяких секторах сповільняться, частина українських компаній збанкрутує, оскільки не витримає високої конкуренції з іноземними підприємствами. Але при цьому відбудеться перерозподіл ресурсів: капіталу, землі та праці. У результаті інші галузі (наприклад, сектор послуг) виграють, одержавши ресурси менш затребуваних секторів економіки", - розповідає Мовчан.
Зростання ВВП та ефективності економіки приведе до збільшення зарплат: за розрахунками Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, безпосередній вступ України у СОТ збільшить зарплати українців як мінімум на 3% щорічно.
Економісти також прогнозують уповільнення зростанню цін, причому вже в II півріччі 2008-го. Лібералізація ринку товарів і послуг, зниження мит на харчову та сільгосппродукцію збільшить обсяги імпорту. "Останні кілька років в Україні спостерігається інфляція попиту: внутрішній попит на товари та послуги істотно перевищує пропозицію", - нагадує Мовчан. Зростання імпорту приведе до ринкової рівноваги попиту та пропозиції, інфляція знизиться, вважає експерт.
Правда, збільшиться дефіцит торговельного балансу: імпорт у нашу країну буде рости швидше від обсягів експорту.
Олена Шкарпова
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас