Регулятор посилив контроль за кредитними спілками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Регулятор посилив контроль за кредитними спілками

Казна та Політика
525
Держфінпослуг уперше визначила ознаки неплатоспроможності кредитних спілок (КС), що дозволить їй у судовому порядку ліквідувати "слабкі" КС, яких на ринку працює близько 5% від їхньої загальної кількості. Учасники ринку вважають, що неплатоспроможними першими можуть бути визнані схемні спілки, хоча не виключають, що під критерії регулятора можуть підпасти навіть кредитні спілки, що нормально працюють.
Міністерство юстиції повідомило вчора про реєстрацію розпорядження Держфінпослуг №381 від 20 березня "Про внесення змін у Положення про фінансові нормативи та критерії якості системи керування кредитних спілок й об'єднань кредитних спілок", що набуде чинності 17 травня. Документом уперше визначені ознаки неплатоспроможності кредитних спілок.
Тепер комісія зможе визнавати КС неплатоспроможними, що за законом є підставою для ліквідації КС через суд, при збитках КС понад 25% від суми резервного капіталу, обов'язкових пайових внесків та обов'язкових цільових внесків у додатковий капітал КС.
Другою підставою для ліквідації стане невиконання КС вимоги виконати зобов'язання 10% і більше суми своїх прострочених зобов'язань протягом 30 робочих днів з моменту одержання такого прохання. Директор департаменту з нагляду над кредитними установами Держфінпослуг Андрій Оленчик підтвердив, що комісія прийняла таке рішення, щоб мати можливість ліквідувати неплатоспроможні спілки.
Голова правління КС "Перше кредитне товариство" Андрій Азаров розповів, що КС може не виплатити більше 10% від суми зобов'язань у випадку одночасного звернення великої кількості членів спілки з вимогою повернути їм депозити. За словами голови правління об'єднання КС "Програма захисту внесків" Івана Вишневського, така норма є в законі "Про банкрутство": "Але так як цей закон на кредитні спілки не поширюється, то Держфінпослуг вирішила внести зміни в положення, щоб спілку можна було в законному порядку визнати неплатоспроможною і, якщо буде потреба, ліквідувати".
При цьому збитки КС у розмірі понад 25% резервного капіталу можуть виникнути при неправильному її формуванні, відзначив голова правління обласної Волинської асоціації КС Ігор Лащук. За законодавством, резервний фонд КС повинен бути не менше 15% його активів. "Але багато хто не може виконувати і цю вимогу", - стверджує Ігор Лащук. За словами пана Оленчика, на ринку присутні близько 5% КС, які підпадають під визначення неплатоспроможних КС (на 25 квітня на ринку працювало 805 КС).
Віце-президент Національної асоціації кредитних спілок Людмила Кравченко побоюється, що під критерії неплатоспроможної кредитної спілки може підпасти практично будь-яка новостворена спілка, що підвищує тиск на неї з боку Держфінпослуг. "Вимоги щодо реєстрації настільки тривалі і серйозні, що вимагають півроку", - говорить вона.
Але Ігор Лащук такі зміни оцінює позитивно, тому що це прибере з ринку "слабкі" спілки: "Поки не створений фонд гарантування внесків для КС на державному рівні, Держфінпослуг намагається убезпечити вкладників і вчасно реагувати на проблеми, ліквідувавши спілку, поки вона не перетворилася в піраміду".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас