Ласкарідіс вимагає грошей від Промінвестбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ласкарідіс вимагає грошей від Промінвестбанку

Кримінал
933
Як стало відомо "ЭИ", сьогодні почнеться засідання Лондонського арбітражного суду щодо розгляду позову грецького судновласника Анастасіса Ласкарідіса проти держави Україна, держпідприємства "Суднобудівний завод ім. 61 Комунара" і Промінвестбанку на суму $50 млн.
У випадку позитивного для грека рішення суду може бути арештована частина закордонних активів України, а Промінвестбанку прийдеться компенсувати частину суми збитків грецької компанії.
Суть суперечки полягає в тому, що на стапелі заводу десятий рік знаходиться судно-рефрижератор, готовий на 56%, останнє із серії 17 суден, які "Суднобудівний завод ім. 61 Комунара" будував на замовлення грецької компанії Laskaridis Shipping Co. 29 листопада 2006 р. Лондонський арбітражний суд ухвалював рішення щодо того, що "Суднобудівний завод ім. 61 комунара" винен грецькій компанії Laskarіdis Shipping Co. приблизно $40 млн. і що судно-рефрижератор є власністю греків. Ніяких дій українська сторона не почала, і греки вирішили продовжити боротьбу.
Тепер греки вимагають заарештувати якісь закордонні українські активи і висувають претензії до Промінвестбанку, що видав за даним контрактом гарантію на $10 млн. Як повідомило джерело, близьке до переговорів, гарантія видана миколаївською філією Промінвестбанку. При цьому папір має форму поручительства, судові претензії по якому вирішуються на підставі британського права. "Її підписували як представники заводу, так і представники відділення банку. Тим часом, у центральному офісі банку, я думаю, про неї не знають - вона там, можливо, і не зареєстрована", - говорить співрозмовник. За його словами, сума претензій грецької компанії до Промінвестбанку і його співвідповідачів збільшена до $50 млн.
Офіційний представник Laskaridis Shipping Co. у Лондонському арбітражному суді Кевін Сайт для коментарів учора був не доступний. Утрималися від коментарів й у Промінвестбанку. Співробітник прес-служби банку сказав, що відомості про лондонський процес будуть доступні тільки після його завершення. Співробітник прес-служби не зміг відповістити на запитання, чи можуть заарештувати рахунки Промінвестбанку в закордонних банках для забезпечення позову, якщо британський суд стане на бік греків.
На думку незалежного юрисконсульта Олега Кравченка, ситуація давно вийшла з-під контролю. "У таких випадках головні проблеми виникають на перших етапах. Держава часто поводиться нерозумно, як входячи в ділові відносини, так і потім, захищаючись у судах. І, на жаль, більш-менш адекватні юристи підключаються тільки на етапі, коли вже намагаються забрати майно", - говорить юрист. За його словами, необхідно домагатися того, щоб позов був направлений тільки проти держпідприємства, а не на держмайно.
Перший заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Сергій Борисов відзначає, що арешт кореспондентських рахунків може стати проблемою для будь-якого банку. "Рішення суду може поширюватися на рахунки банку в країнах Євросоюзу або всього світу, від чого і залежить рівень небезпеки для банку. Якщо рішення буде стосуватися країн ЄС, то банк втрачає всі фінансові потоки в європейській валюті. Якщо заарештовують коррахунки по усім світі - це справжня трагедія, тому що обслуговування всіх зовнішньоторговельних операцій ведеться через американські банки", - підкреслив банкір. Він відзначив, що звичайно подібні рішення суду діють до виконання основного приписання: "Приміром, якщо збитки відшкодовані, рахунки будуть розблоковані".
Анастасіс Ласкарідіс має досвід арешту державного майна. Зокрема, в 2000-2001 р. за позовом близьких йому офшорних компаній були арештовані 14 російських супертраулерів за частину держборгу Росії перед Паризьким клубом кредиторів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас