Конгрес США проголосував за припинення закупівель нафти для стратегічного резерву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конгрес США проголосував за припинення закупівель нафти для стратегічного резерву

Енергетика
250
Обидві палати конгресу США 13 травня практично одноголосно проголосували за тимчасове припинення закупівель нафти для стратегічного резерву країни. Законопроект припускає, що постачання в стратегічний резерв будуть припинені до кінця 2008 р., передає Reuters.
На думку американських законодавців, дорогі закупівлі нафти для стратегічного резерву невиправдані, оскільки саме зараз ринок гостро потребує нафти, а споживачі страждають від непомірних цін на енергію. Щоправда, більшість аналітиків запевняють, що цей законопроект не зможе спровокувати пониження світових цін на чорне золото.
"Припинення закупівель нафти для стратегічного резерву країни не призведе до зниження цін, оскільки обсяг резервів дуже незначний. Зайві 70 тис. бар. не зроблять жодного впливу на ринок", - вважає президент консалтингової компанії Cameron Hanover Пітер Бойтель. Тим часом, у даний час США споживають близько 20,5 млн бар./добу, що складає близько чверті від всього світового попиту на чорне золото. Відповідно, чим вище підіймаються ціни, тим більше Сполученим Штатам доводиться платити за нафтові постачання. Так, починаючи з 2002 р. ціни на чорне золото виросли в 6 разів і на початку цього тижня вперше перевищили позначку 126 дол./бар. Звичайно, таке різке зростання цін не найкращим чином позначається на американській економіці, яка і так вже постраждала від літньої кризи кредитів рівня subprime.
Саме у зв'язку з цим американські законодавці і вирішили припинити дорогі закупівлі нафти для стратегічного резерву країни, сподіваючись, що цей крок допоможе знизити ціни на чорне золото і на бензин, який цього року також побив всі рекорди. Щоправда, президент США Джордж Буш виступає проти ініціативи конгресу. Щодня у стратегічний резерв прямує близько 70 тис. бар. нафти, і перенаправлення такої малої кількості на ринок не вплине на ціни на паливо, запевняє Білий дім.
Солідарні з главою американської держави і енергетичні експерти. "На ринок буде перенаправлено дуже маленьку кількість нафти. Малоймовірно, що трейдери відреагують на таке незначне збільшення чорного золота на світовому ринку", - упевнений аналітик Citi Futures Perspective Тім Еванс. На його думку, єдиний спосіб вплинути зараз на світовий ринок нафти – почати розпродавати нафту з американського стратегічного резерву. "Тоді трейдери зрозуміють, що США готові (і можуть) впливати на світовий ринок чорного золота", - додає він.
Нагадаємо, що стратегічний нафтовий резерв США був створений в 70-х рр. минулого сторіччя як міра на випадок масштабної енергетичної кризи. Його максимальна ємкість складає 727 млн бар., в даний час резерв заповнений на 97% (701 млн бар.), що еквівалентно двомісячному обсягу імпорту нафти в країну.
Тим часом, світові ціни на нафту досі залишаються на рекорд високих відмітках. Так, 14 травня підсумки торгів на біржах контрактами найближчого місяця постачання склали: у Нью-Йорку на New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (червень) знизилася на 1,58 дол. (-1,26%) і встановилася на відмітці 124,22 дол./бар. при цінах з операцій за сесію 123,77-126,04 дол./бар.; у Лондоні на InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (червень) впала на 2,24 дол. (-2,24%) і встановилася на позначці 121,86 дол./бар. при цінах з операцій за сесію 121,45-124,29 дол./бар.
Червневий ф'ючерс на бензин на NYMEX втратив напередодні 1,96 цента і коштував 3,1804 дол./галон, що дивно, оскільки Міненергетики повідомило про тижневе падіння запасу цього палива в США на 1,7 млн бар. Аналітики ж чекали зниження показника на 800 тис. бар. Низка експертів говорить про відсутність стимулу у виробників бензину переробляти паливо, оскільки вони не продають його. Ф'ючерси на природний газ виросли на 17,6 центів - до 11,598 дол. за кубічний фунт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас