АЗС заливають за 6,25 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АЗС заливають за 6,25

Енергетика
485
Ціни на паливо в країні відновили зростання після святкового перепочинку. Середній рівень цін на бензин А-95 і дизпаливо на українських АЗС склав 6,05 грн./л, показавши зростання за місяць близько 5%, а з початку року - 17,5%. Експерти та учасники ринку припускають подальше підвищення вартості нафтопродуктів.
Після традиційного святкового затишшя ціни на нафтопродукти продовжили рости. На стелах брендових заправок Києва і регіонів вартість бензину А-95 і дизеля досягла 6,25 грн./л. За прогнозами консалтингової компанії UPЕCО, середні ціни на бензин А-95 і дизпаливо до третьої декади травня виростуть не менше ніж до 6,30 грн./л, а до червня можуть досягти позначок 6,40-6,50 грн./л. "Сьогоднішня ціна на АЗС була визначена квітневою динамікою світового ринку, що виріс по бензинах у середньому на 16,8% і по дизпаливу - на 28,6%. Реакція на травневий стрибок цін у світі знайде своє відбиття в Україні ближче до кінця поточного місяця", - припускає виконавчий директор UPECO Сергій Куюн.
"За період свят нафтотрейдери не робили закупівель палива. Тепер, коли запаси вибрано, на заправки надійшло новопридбане паливо, зроблене в середині квітня за відповідною ціною", - говорить заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. "Частка імпортного продукту становить зараз 60%, а оптові ціни на імпортні поставки підросли майже на 5%. Звідси варто очікувати підвищення ціни до 20 коп. на кінець травня", - запевняє аналітик.
Серед суб'єктивних факторів пан Рябцев відзначив механізм установлення рамок цінових коридорів експертно-аналітичною групою Мінпаливенерго, за яким, зокрема, актуальна верхня планка вартості бензину А-95 склала 6,20 грн./л. "Проблема в тому, що в Мінпаливі валять в одну купу А-95 різної якості і відповідної підсумкової вартості на стелах АЗС. І нафтотрейдери використовують це як можливість додатково підтягти ціну", - пояснює експерт і наполягає на якнайшвидших кроках убік цінової диференціації залежно від якості нафтопродуктів.
Учасники ринку також припускають, що тенденція до зростання вартості палива збережеться. "Відпускні ціни українських нафтопереробних заводів на А-95, А-92 і дизель зараз у середньому виросли на 100 грн. за 1 т. Світові ціни, згідно Platts, також ростуть: вартість бензину А-95 піднялася на $10, а на дизель - на $22 за 1 т, у порівнянні із учорашніми показниками. Така динаміка дозволяє говорити, що ціни однозначно будуть повзти нагору", - говорить прес-секретар "Галнафтогазу" Олесь Пограничний.
Між тим експерти та учасники ринку відзначають високе ресурсне наповнення внутрішнього ринку, що по найбільш ходових марках нафтопродуктів перевищує показники минулого року.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас