ЄБРР зробив послугу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР зробив послугу

Кредит&Депозит
643
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) змінив стратегію кредитування українських банків, видавши найбільшим банкам з іноземним капіталом - "Райффайзен Банк Аваль" та Укрсоцбанку - позики на іпотечні програми.
Це означає, що наявність у банків закордонних акціонерів в умовах світової кризи ліквідності зовсім не гарантує їм доступ до дешевих і довгих грошей, говорять експерти. Сам же факт звертання до ЄБРР банків з топ-5 підтверджує, що іншим кредитним установам буде ще складніше зберегти свої позиції на іпотечному ринку.
Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку 12 травня вирішила надати довгострокові валютні позики двом найбільшим українським фінансовим установам з іноземним капіталом. "Райффайзен Банк Аваль", що займає другу позицію за активами і належить австрійській групі Raiffeisen Int., одержить на свою іпотечну програму $125 млн.
Субординований кредит у розмірі до $75 млн (включається в капітал) буде виданий терміном до десяти років, іпотечний кредит на $50 млн - до семи років. А Укрсоцбанку, четвертому за активами, купленому італійською групою UniCredit, ЄБРР вирішив дати довгостроковий кредит на іпотеку на $65 млн. В ЄБРР, що раніше співробітничав в основному з великими і середніми банками, своє рішення залишили без коментарів. За інформацією, рішення ради повинні схвалити акціонери ЄБРР.
Банкіри пояснюють рішення залучити позики в ЄБРР наміром диверсифікувати джерела фінансування і спростовують дефіцит валютних коштів. "Завдання будь-якого банку - диверсифікувати ризики і при видачі кредиту, і при залученні. Якщо банк бере позики тільки в материнської структури, він не є самостійною фінустановою", - вважає заступник голови правління "Райффайзен Банк Аваль" Віктор Горбачов. Директор департаменту роботи з фінустановами "Райффайзен Банк Аваль" Вікторія Масная відзначає, що ЄБРР надає довгострокові ресурси на іпотеку, які не можна одержати з інших джерел. "Взяти гроші - добре, особливо в сьогоднішній ситуації з ліквідністю на світових ринках, тому що в нас завжди є куди їх розмістити, - говорить директор казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум. - Якщо цей кредит візьмемо не ми, то візьме хтось із наших конкурентів". Обидва банки входять у топ-3 українського ринку іпотечного кредитування.
Експерти відзначають, що позики ЄБРР стають однією з небагатьох можливостей розвитку іпотеки в Україні. "ЄБРР пропонує залучати кредити на досить тривалі строки. Зараз такі позики можна одержати тільки через євробонди або прямі кредити від материнських структур", - розповідає аналітик ІК Dragon Capital Олег Пронін. Але зараз навіть іноземні банки не можуть гарантувати постійний приплив грошей в українські "дочки". "Вилучається грошова маса, і навіть у великих банків є проблеми з ліквідністю.
А материнські банки не гумові", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов. З огляду на те, що вже й великі гравці іпотечного ринку мають потребу в коштах ЄБРР, середнім банкам буде особливо складно працювати в цьому сегменті.
За словами голови правління банку "Контракт" Олександра Бродського, невеликим банкам і раніше важко було позичати гроші на зовнішніх ринках, а тепер їм доведеться припинити іпотечне кредитування: "Якщо немає джерела фінансування, то бізнес заморожується".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас