Землетрус в Китаї спровокував екологічну катастрофу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Землетрус в Китаї спровокував екологічну катастрофу

Казна та Політика
393
У місті Шеньфан (провінція Сичуань) внаслідок сильних підземних поштовхів буквально вибухнули два хімічні заводи, поховавши під своїми уламками сотні робітників.
Відбувся витік більше 80 тонн рідкого аміаку, близько 6 тисяч жителів прилеглих до заводів кварталів евакуйовані, пожежні частини приступили до дезактивації.
І цей сценарій у Китаї може повторитися - і навіть у ще більших масштабах, попереджають іноземні ЗМІ. Італійська La Repubblica пише: "Кошмар, про який говорили прихильники охорони навколишнього середовища, учора став явним. Смертоносна хмара підтвердила сотні заяв, до яких влада Пекіна ніколи не прислухалася".
Журналісти нагадують, що в тій же провінції Сичуань, у самому центрі сейсмонебезпечної зони, майже завершене будівництво гідротехнічного колоса, майже копії греблі "Три ущелини" - найбільшої греблі у світі (її довжина 6300 км, площа водозбору 1,8 млн км кв - 19% території КНР). Ця сама гребля на ріці Янцзи також перебуває в зоні, підданій землетрусам.
Учора вона "усього лише" тремтіла, тому що перебуває на відстані 300 км від епіцентру землетрусу. Але наступний поштовх, не виключають експерти, може відбутися набагато ближче. А незважаючи на запевняння розроблювачів проекту, що стверджували, що гребля побудована так, що може витримати будь-які підземні поштовхи, залишаються сумніви в її стабільності.
"Це катастрофічний сценарій типу кінофільму Vajont - "Гребля динозаврів", але в багато разів страшніше. Деякі побоюються того, що саме "штучне море", створене в результаті перегороджування ріки Янцзи греблею "Три ущелини", може спровокувати землетрус у результаті зміни під вагою водних мас геостатичної рівноваги у всьому регіоні навколо Цунцина, найбільш населеного міста КНР (30 млн жителів)", - указує La Repubblica.
Крім того, міжнародна громадськість стурбована наявністю в Китаї безлічі ядерних реакторів, більша частина яких також перебуває в сейсмонебезпечній зоні. А будувати атомні станції вдалині від можливих епіцентрів землетрусів майже неможливо: від Синьцзяна до Сичуані, через Хебей, майже вся КНР - сейсмічна зона.
Офіційний Пекін ще вчора поспішив уточнити, що ні греблі "Три ущелини", ні спортивним спорудам, побудованим до Олімпіади, у результаті землетрусу не був завданий збиток. Однак питання щодо міцності споруд, споруджених у рекордний термін для проведення Олімпійських ігор, однаково виникають.
Нагадаємо, землетрус магнітудою 7,8 бала відбувся вдень 12 травня. Це найдужчий землетрус у Китаї з 1976 року, коли стихія забрала життя більше 240 тисяч чоловік.
Зараз, за останніми даними, загинули майже 12 тисяч чоловік, ще 60 тисяч поки значаться зниклими без вісти. За попередніми даними рятувальників, під зруйнованими будинками, заводами, лікарнями і школами знаходяться ще 10 тисяч чоловік. Учені впевнені, що потужні підземні поштовхи на південному-заході Китаю можуть відновитися
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас