Юлія Тимошенко приміряла ультимативну форму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко приміряла ультимативну форму

Казна та Політика
514
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, на яких умовах американська нафтовидобувна компанія Vanco Energy зможе працювати в Україні.
На її думку, на етапі розробки Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря державі повинно належати 65% продукції, що добувається. У протилежному випадку родовище повинна розробляти НАК "Нафтогаз України", за словами експертів, що не має для цього технічних можливостей. Втім, в Vanco Energy з думкою прем'єра не згодні і готують позов у міжнародний арбітраж, де Україна дотепер не виграла жодного розгляду.
Глава уряду Юлія Тимошенко заявила: "З дозволу президента Віктора Ющенка, по суті, проведена корупційна схема, коли ліцензію на розробку дуже великої ділянки шельфу видали невідомо якій компанії". Вона не уточнила, які конкретно ознаки корупції вбачає в проведенні конкурсу на вибір компанії-розроблювача Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря, у якому перемогла Vanco Energy. Однак пообіцяла, у випадку, якщо Vanco не погодиться працювати на умовах розподілу продукції в пропорції 65% на 35% на користь Міністерства охорони навколишнього природного середовища, віддати ліцензію на розробку більшої та кращої частини Прикерченської ділянки НАК "Нафтогаз України", а для розробки менш привабливих частин родовища залучити нових інвесторів на аукціоні.
Генеральний директор газотрейдингової компанії Magyar GT Янош Петефі говорить, що умови, запропоновані Тимошенко, характерні скоріше не для України, а для таких країн, як, наприклад, Великобританія, де газ коштує $500-700 за тисячу кубометрів, або Саудівська Аравія, де собівартість видобутку нафти - $12 за тонну, і прибуток від цього дуже висока.
В Vanco Energy заяви Тимошенко викликали здивування. "Ми вийшли на конкурс із найсильнішою пропозицією - уже в рамках першого трирічного пошукового періоду ми зобов'язалися провести не тільки 3D-сейсмічне дослідження на площі не менше 3 тис. кв. км, але й пробурити дві пошукові свердловини, незалежно від інтерпретації результатів цього дослідження", - повідомили в компанії, підкресливши, що жоден з інших учасників тендера таких умов не запропонував. У компанії також нагадали, що інші учасники, у тому числі Shell Exploration & Production Ukraine, привселюдно заявляли, що вважають тендер чесним.
Здивували заяви Тимошенко і представників НАК "Нафтогаз України". "Сама по собі Прикерченська ділянка - це досить велике родовище для того, щоб одна компанія, навіть така велика, як "Нафтогаз", могла займатися його розробкою", - вважає прес-секретар компанії Валентин Землянський. Як пояснив голова Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін, сьогодні в ДАО "Чорноморнафтогаз" (входить до складу НАК і займається видобутком газу на шельфі Чорного моря) є в наявності лише дві бурові установки, здатні бурити свердловини на глибині до 60 м. У той же час лише 2% Прикерченської ділянки мають глибину 70-100 м, тоді як 98% - від 300 м до 2000 м.
Партнер юридичної компанії "Правові партнери" Андрій Доманський відзначає, що, імовірно, до передачі ліцензії "Нафтогазу" не дійде - швидше за все, міжнародні арбітражні суди відновлять ліцензію Vanco Energy. Нагадаємо, компанія заявила, що готує позов. А експерт юридичної компанії "Міжнародний юридичний альянс" Володимир Бутринський нагадав, що Україна за останні 15 років не виграла в закордонних компаній жодного міжнародного суду.
На думку аналітика ІК "Ренесанс Капітал" Катерини Малофеєвої, розгляд між Vanco і Мінприроди може негативно позначитися на інвестиційній привабливості України в цілому. Так, фінансовим партнером Vanco Energy у розробці Прикерченського родовища є інвестиційна компанія JNR Ltd, що представляє інтереси банкіра Натаніела Ротшильда і його сім'ї.
Втім, Юлію Тимошенко негативний вплив судового розгляду між Vanco Energy та Україною на імідж країни, схоже, не турбує. Учора вона заявила: "Мене цікавить думка не інвесторів, а українського народу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас