Експерти: ФРС США не в змозі зупинити зростання інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: ФРС США не в змозі зупинити зростання інфляції

Казна та Політика
282
По всьому світу продовжується різке зростання інфляції. Дорожчає практично все - починаючи від бензину і закінчуючи сигаретами. Проте найгірше, напевно, справи йдуть в США: зростання інфляції, що там триває, супроводжується значним уповільненням темпів економічного зростання, передає Reuters.
У зв'язку з цим у незавидній ситуації опинилася Федеральна резервна система (ФРС) США, яка виконує в країні функції центробанку. В ідеалі ФРС повинна стримувати інфляцію і стимулювати зростання американської економіки. Проте поки американська монетарна влада зазнає поразки на обох фронтах.
Щоправда, чиновники ФРС намагаються переконати всіх, що ситуація знаходиться під контролем. Наприклад, голова Федерального резервного банку (ФРБ) Чикаго Чарльз Еванс запевняє, що рівень інфляції в США повинен найближчим часом знизитися через відсутність цінового тиску, з яким стикаються компанії, які працюють на фон слабкої економіки. "Високі ціни на енергоносії і продовольство створюють перешкоди на шляху прискорення темпів економічного зростання", - вважає він.
Проте більшість економістів не розділяють такої оптимістичної точки зору. Так, згідно з останнім дослідженням, за минулий період ц.р. ціни на свої товари підняли більше 63 американських компаній. "Ідеальним сценарієм для світової економіки виявилося б незначне уповільнення темпів економічного зростання, сильний долар, низький рівень інфляції і низькі процентні ставки по всьому світу, окрім США. Проте цим надіям не призначено справдитися", - відзначає провідний економіст Morgan Stanley Річард Бернер. Те, що в даний час відбувається на світовій економічній арені, мало схоже на ту ідеальну картину, яку намалював експерт. Крім цього інфляція продовжує рости всупереч заходам, що вживаються, темпи зростання світового ВВП знижуються, а процентні ставки рости не поспішають.
Варто відзначити, що в березні ц.р. рівень інфляції в США виріс на 4% в річному численні, і є всі підстави вважати, що в квітні цей показник не сильно зміниться. Проте американська монетарна влада, яка в ідеалі повинна підвищувати облікові ставки, щоб стримати інфляцію, вже впродовж останніх декількох місяців знижує ставку рефінансування, що лише сприяє подальшому зростанню інфляції. Так, починаючи з вересня 2007 р. облікова ставка ФРС була знижена вже на 3,25 процентного пункту.
Тим часом від політики монетарної влади страждають перш за все американці, які різко скоротили свої споживчі витрати і в даний час платять тільки за продовольство і енергію. Наприклад, економіст Citigroup Стівен Вітінг указує на те, що зростання попиту відзначається лише в продовольчій і енергетичній галузях, тоді як попит на все інше різко падає. Згоден з ним і голова America's Research Group Брітт Бімер: на його думку, незабаром можна чекати скорочення витрат на відпочинок і розваги. "Я думаю, що ця літня відпустка для багатьох стане найгіршою за останні 30 років", - нарікає він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас