Мінфін збив ціни на гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін збив ціни на гривню

Валюта
4623
Після рекордних максимумів 30/45% наприкінці квітня вчора гривня овернайт на міжбанку подешевшала до 6/10%. Банкіри пов'язують зниження цін на гривню із грошовими уливаннями Мінфіну в банківську систему і скороченням коштів на єдиному казначейському рахунку.
Вони відзначають, що криза ліквідності, спровокована урядом, привела до заморожування програм кредитування, тому вони будуть відновлені не швидко, а довгострокові "місячні" кредити не будуть нижче 15%.
Як і пророкував Комерсант, минулого місяця збільшилася тенденція падіння темпів кредитування. Згідно з оприлюдненими учора даними Нацбанку, у квітні активи банківської системи збільшилися всього на 1,97%, тоді як у березні - на 5,09%. Зокрема, кредитний портфель банків виріс на 2,9% (на 13,8 млрд грн) у порівнянні з 5,6-процентним зростанням у березні (на 25,6 млрд грн). Як й очікували банкіри, у квітні була обмежена видача позик компаніям (зростання на 1,9%, або 5,8 млрд грн), а ресурси були спрямовані на кредитування населення (зростання на 4,5%, або 7,96 млрд грн).
Зниження кредитування було викликано дефіцитом гривні на ринку через боротьбу уряду з інфляцією. "Це нонсенс, коли при дефіцитному бюджеті на рахунках Держказначейства накопичуються кошти, що перевищують 20 млрд грн. Так інфляцію не побороти, адже в неї інша природа - наслідок штучної прив'язки гривні до долара, що слабшає, що приводить до імпорту інфляції в Україну", - упевнений директор департаменту фінансових ринків банку "Фінанси та Кредит" Андрій Войтенко.
Піддавшись на умовляння Нацбанку, міністр фінансів Віктор Пинзеник наприкінці квітня пообіцяв сприяння в вирішенні проблеми ліквідності, зокрема, за допомогою збільшення сум відшкодування ПДВ. За підсумками квітня план відшкодування був перевищений на 67% (повернуто 3 млрд грн), а за січень-квітень - на 49% (10,6 млрд грн). Сума на єдиному казначейському рахунку зменшилася у квітні на 3,2 млрд грн.
Ліквідність ринку підтримував і Нацбанк, що у квітні рефінансував банки на 12,92 млрд грн (з них 11,017 млрд грн - овернайт, 502,1 млн грн - операції своп, 223,5 млн грн - пряме РЕПО з ОВДЗ і 1,178 млрд грн - довгострокові кредити, видані на тендерах). "Вся банківська система відчула, що полегшало", - відзначив Андрій Войтенко. Уже на початку травня ставки кредитів овернайт на міжбанку подешевшали з рекордних наприкінці квітня 30/45% до 5/11% 8 травня.
Поточний тиждень учора також відкрився низькими ставками по коротких грошах - 6/10%. Банкіри очікують, що до кінця тижня вартість кредитів овернайт може піднятися до 12/14%, а після 19 травня - до 25%, але не вище 30%. "Ціна на короткі ресурси буде стрибати залежно від виконання резервів і ліквідності банку, а довгі більше не будуть дешевшати, як це було в 2007 році, коли тримісячна гривня коштувала мало не 10%. Тепер вона нижче 15% падати не буде", - упевнений директор казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум. Дорожнечу ресурсів довжиною більше місяця (учора - 14,5/25%) банкіри пояснюють необхідністю рефінансувати раніше взяті зовнішні позики і відсутністю прогнозованої появи додаткових грошей.
Сформована динаміка на міжбанку і надалі не дозволить банкам збільшувати кредитування. "Майже всі банки заморозили кредитні програми підприємств і видають позики тільки "старим" контрагентам, - розповів заступник голови одного з великих банків на умовах анонімності. - Більшість банків уже відмовилися від іпотеки. Банки злякалися тієї кризи, що була створена урядом, і навіть із появою ресурсів ми не швидко відновимо кредитні програми. Адже банки - досить консервативні установи і довго запускають свої механізми". Це буде сприяти тому, що збільшення активів банківської системи в 2008 році не перевищить 30-35% (за чотири місяці - 15,9%).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас