Терьохін: Мазохісти можуть продовжувати тримати фінансові ресурси в доларах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Терьохін: Мазохісти можуть продовжувати тримати фінансові ресурси в доларах

Валюта
3300
Представники декількох найбільших закордонних банків недавно заявили про те, що російський рубль є "найбільш перспективною валютою на світовому фінансовому ринку і являє собою одне із найвигідніших вкладень". Крім того, Дмитро Медведєв ще в ролі першого віце-прем'єра РФ підкреслював, що рубль має перспективи стати світовою валютою. Зараз, після його інаугурації, експерти тільки і говорять про те, що рубль буде серйозно зміцнений.
Прокоментувати перспективність цих висловлювань, а також ступінь впливу на економіку України інтернет-газета "Сейчас" попросила члена групи міжпарламентських зв'язків з Російською Федерацією, голову Комітету ВР із питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна.
- Сергій Анатолійович, чи дійсно рубль настільки сильний, що в нього варто вкладати гроші, а також наскільки ймовірне серйозне зміцнення рубля на тлі передвиборних обіцянок Медведєва? Де тут правда, де PR-кампанія?
- З таким же успіхом можна назвати валютою світового резерву і китайський юань, що сприймається набагато солідніше від рубля. Російський рубль не може бути світовою резервною валютою, оскільки в РФ існує маса обмежень по капітальних операціях (конвертаціях рубля в інші валюти). Крім того, російська валюта не використовується на біржових майданчиках як засоби платежу.
Може бути, років так через 20, коли в розрахунках за енергоносії РФ буде використовувати національну валюту, це й відбудеться. До цього часу, можливо, рубль і стане більше солідним. Але це не питання найближчої і середньострокової перспективи. Однією з обтяжливих обставин є також і те, що Росія, як і Україна, побила всі рекорди у квітні зі зростання інфляції, і, за прогнозами аналітиків, до кінця року її рівень може скласти в РФ 17,6%. При такому рівні інфляції національна валюта не може стати резервною або засобами збереження фінансових активів.
- Як зміниться ставлення до рубля, якщо виправдаються очікування про зміцнення російської валюти, а також шляхом переходу в розрахунках за енергоносії за рублі?
- Якщо "Газпром" переведе розрахунки в рублі без створення термінових фондових інструментів, РФ чекають великі втрати на експорті. Так, це приведе до найсильнішого зміцнення російської валюти через підвищення попиту на рубль. Ще раз нагадую, що російський рубль не входить у котирування міжнародних валютних бірж. Тому приплив інвалюти, що зараз осідає в стабілізаційному фонді Росії, створить ефект валютного перегріву. Це може викликати деяке зменшення темпів інфляції на короткий час із наступним поновленням зростання інфляції. Якесь - тому що валютна частка в інфляційних процесах РФ невелика - основною причиною як і раніше залишається низька продуктивність праці (інфляція витрат). Короткостроковий ефект уповільнення інфляції від зміцнення рубля пояснюється наступним уповільненням зростання валового продукту через зниження експортних можливостей. Таким чином, згодом ці дії ще більше підсилять інфляцію в країні. Розуміючи це, РФ навряд чи піде на подібні дії.
- Що тоді спонукало представників серйозних фінансових структур зробити заяву про перспективність рубля?
- Це гра на спекулятивних очікуваннях. Те ж саме спостерігається в Україні: в один день всі газети публікують думки аналітиків про те, що долар упаде, після чого через тиждень ці ж газети як одна пишуть - "гривня зміцниться". Перед тим як Джордж Сорос провів відому угоду "фунт - долар - ієна", на якій за день заробив порядку $3 млрд., він попередньо підготовлював аудиторію. За рахунок неї і заробив. Що він робив? Перед цим близько місяця йшла піар-кампанія, що підготовлює ґрунт для даної угоди. Я думаю, що ця заява банку також готує громадськість до проведення чергового фінансового маневру.
Можливо, росіяни близькі до зміцнення рубля і подібні висловлювання є сходинкою в підготовці населення до такого кроку. Напередодні інаугурації Медведєва банки, зацікавлені в зміцненні рубля (а це вигідно закордонним компаніям, що експортують у РФ свою продукцію), сказали своє слово. Можливо, у структурі портфеля даних банків перебувають активи російських підприємств - тут потрібно розібратися. Однак очевидно одне: зараз передчасно говорити про велику перспективність рубля.
- Якщо все-таки відбудеться різке зміцнення рубля, як це відіб'ється на Україні в аспекті споживання енергоносіїв?
- За нинішніми умовами майже 100% контрактів із РФ у нас зафіксовані під забезпечення резервними валютами - доларами і євро. Тому на нас це ніяк не відіб'ється. Якщо ж Росія в односторонньому порядку переведе розрахунки за енергоносії за рублі, тоді виникне велика проблема. Незрозуміло, що в такому випадку відбудеться із гривнею при твердій прив'язці до долара. Якщо при зміцненні рубля ми будемо продовжувати паралельні котирування з доларом, курсова різниця вилізе в ціні імпортного газу. Але сьогодні, на мій погляд, це малоймовірно, тому що ризики для платіжного балансу РФ після такого кроку просто непередбачувані.
Якщо ж ця тема з розряду "междусобойчиков" перейде в очікувані прогнози, уряду і Нацбанку необхідно буде приймати спільні рішення про майбутнє валютної системи країни. Принаймні, розширювати коридор коливань валюти (збільшувати нижню припустиму межу коливань долара відносно гривні) і виконувати Декрет про валютне регулювання, про яке Нацбанк просто забув. А Декрет говорить про те, що офіційний курс установлюється на підставі міжбанківського торгу. В Україні ж міжбанківський курс відрізняється від офіційного вже кілька місяців. Виникає дежавю 1993 року, коли в країні використовувалася безліч курсів.
Знову ж у випадку різкого зміцнення рубля дана політика зможе збалансувати удар по українській валюті за рахунок паралельного зміцнення гривні. Без цього ми просто сядемо в калюжу. Адже для нас не настільки страшно прийняти ціну $230-250 за куб. м газу, ніж купувати паливо по 180, але за зміцнені рублі. Нагадаю, що за паритетом купівельної спроможності (ПКС) долар до рубля становить трохи більше 10 руб. Питання - як далеко РФ зайде в зміцненні рубля, що зараз за офіційним курсом коштує трохи більше 4 центів? В Україні ПКС - 2,4 грн. за долар. Звичайно, це не говорить про те, що ми безболісно можемо "опустити" долар до цього значення. Теорія ПКС працює в ідеальній країні, де немає податку на експорт-імпорт, з повністю конвертованою валютою, з відкритими фінансовими кордонами. Однак гнучкий офіційний курс дозволить нам стримати удар по гривні з боку РФ.
- Наскільки доцільно зараз прискорити процеси диверсифікованості валютного резервування, тобто піти від твердої прив'язки до долара шляхом збільшення обсягів, наприклад, євро або створення кошика - долари, євро, фунти, ієни?
- Яка різниця, у чому зберігати? Долар буде залишатися резервною валютою. Так, номінально відносно євро, золота та інших індикаторів у нас буде падати золотовалютний запас. Але нагадаю: золотовалютний запас існує для того, щоб в окремі моменти, коли проти національної валюти здійснюються якісь дії, можна було на міжнародному ринку згладити ці піки. Яка різниця, яка структура валютного запасу країни? Питання в іншому - як визначати офіційний курс, від чого багато чого залежить. Це й номінальні доходи експортерів, номінальні витрати імпортерів, податки, штрафи, пов'язані з курсом і дисконтною ставкою. Повторюся: головне - відійти від тупої політики твердої прив'язки нашої валюти до якогось нереального курсу, якого не існує в ринковій природі.
- А який, на Ваш погляд, реальний курс долара?
- Реальний перебуває на міжбанку. Потрібно взяти сьогоднішній 4,82 і приплюсувати сюди очікування щодо зміцнення гривні. Разом - 4,8-4,75 грн. за долар. І взагалі потрібно встановити правило: Нацбанк виходить на внутрішній ринок лише тоді, коли йде перевищення коридору. От і весь секрет.
- Як Ви оцінюєте перспективність валют у плані депозитних вкладень - куди податися українському "селянинові"?
- Єдина валюта, по якій іде позитивна депозитна ставка, - це гривня. Всі інші негативні. Найбільш негативна ставка по долару. Альтернативою гривні є золото - тут також немає проблем: золото "позитивне" і буде "позитивним". Іншими словами, якщо ставити мету заробити - потрібно вкладати в гривні і золоті, мазохісти можуть продовжувати тримати фінансові кошти в доларах.
- У якій валюті Ви тримаєте свої заощадження?
- Всі заощадження я тримаю в гривні.
- Що може вплинути на Ваше рішення змінити валюту внеску? Допустимо, перейти на внески в золоті...
- Високий рівень інфляції. Якщо я побачу, що динаміка інфляції буде зберігатися на рівні квітня (мінус 0,6 пункту) протягом літніх місяців, тоді це буде тривога. Адже відомо, що перші 4 і останні 2 місяці року темпи інфляції завжди вищі, ніж у середині року. Але знову ж на конверсійній операції (переведення гривні в іншу валюту) втратите більше, ніж якщо залишите гроші в поточній валюті. Все це стосується будь-якої валюти, крім доларів, від яких потрібно позбуватися.
- Наскільки те, що Ви говорите про долари для населення, застосовно до фінансової політики країни - можливо, Нацбанку також необхідно позбутися від доларів?
- Це можна робити не конверсійними операціями, а шляхом залучення нових обсягів валюти в євро, тому що на обміні валют ми втратимо більше, ніж з'їсть процес знецінювання долара. І таки, у короткостроковій перспективі зменшення доларової торгівлі буде йти дуже поступово, тому немає причин для паніки і поспіху в диверсифікованості валютних запасів. НБУ лише повинен звертати увагу на інші валюти, але не конвертувати існуючі запаси.
Олексій Дєєв
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас