Портнов відкриє приватизацію для всіх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портнов відкриє приватизацію для всіх

Казна та Політика
217
Приватизаційна політика Фонду держмайна на чолі з Андрієм Портновим зведеться до повного продажу держпідприємств де-факто при ігноруванні кваліфікаційних вимог. На думку експертів, це відіб'ється не тільки на економіці країни, але й на ситуації на фондових ринках.
На думку голови біржової ради фондової біржі "Перспектива" Сергія Антонова, політика Андрія Портнова на посаді голови ФДМ зведеться до того, щоб виручити від приватизації максимальні надходження в бюджет. "Це може бути досягнуто тільки при максимальній конкуренції, що означає максимальне спрощення кваліфікаційних вимог", - припустив пан Антонов.
Заступник голови спецкомісії Ради з питань приватизації Валерій Писаренко (соратник Андрія Портнова по парламентській фракції БЮТ) сказав "і", що пан Портнов зробить продаж держпідприємств відкритим, спростивши деякі процедурні нюанси. "Усе буде робитися для одержання найбільшої вигоди: продаж буде проводитися через аукціони, різні додаткові умови будуть скасовані. Головне завдання - щоб були збережені соціальні умови, а держава отримала максимальний прибуток. Кваліфікаційні вимоги будуть не скасовані, а мінімізовані, оскільки саме ці умови, як правило, писалися під одного покупця, а не для нормальної конкуренції", - упевнений пан Писаренко.
"Приватизація в Україні може відбитися позитивним чином, тільки якщо контрольні пакети акцій стануть продавати прозоро і легітимно. Тоді їхня вартість буде максимальною та адекватною, а інвестори не будуть боятися реприватизації", - сказав "і" гендиректор компанії з управління активами "Інеко-Інвест" Олег Морква. Він відзначив, що зараз конфлікт між президентом Віктором Ющенком та урядом Юлії Тимошенко негативно впливає на інвестиційний клімат: "Продати держпідприємства - це не головне, важливо, щоб була ефективна політика держави для розвитку української економіки. Не менше 50% отриманих коштів необхідно направляти на структурне перетворення в економіці, інакше через кілька років уже не буде чого продавати". Пан Морква відзначив, що прозора приватизація, навіть великих пакетів акцій, не відіб'ється негативно на фондовому ринку. "Ефективний власник буде прагнути до збільшення біржової вартості акцій", - упевнений аналітик.
Але багато експертів побоюються наслідків тотального розпродажу і сходяться на думці, що відсутність чітких і жорстких кваліфікаційних умов говорить про непрозорі умови приватизації. "Якщо кваліфікаційні вимоги будуть фактично скасовані, це загрожує величезними втратами для української економіки і втратами на фондових ринках. Безумовно, може прийти інвестор, що запропонує найбільшу суму грошей, але якщо він некомпетентний, то через кілька років підприємство буде або закрито, або перепродано дешево", - заявив "і" екс-секретар Кабміну Віктор Лисицький. Він відзначив, що необхідно ставити метою не максимальний виторг від продажу, а перспективу розвитку підприємства: "Важливі і стратегічні підприємства, які працюють на перспективних ринках, потрібно продавати лише тому, хто знає специфіку цього ринку і може запропонувати перспективу розвитку. Адже навіть якщо змінюється форма власності, велике підприємство не перестає бути національним багатством".
При цьому тривале блокування приватизації приведе до того, що уряд у найкоротший термін продасть об'єкти. "Баталії навколо ФДМ вже негативно впливають на інвестиційну привабливість України, а політика уряду - із продажу підприємств одержати якнайшвидше найбільшу кількість грошей - не приведе до добра. По суті, пропозиція буде перевищувати попит, а виходить, держава одержить не так багато, як могла б одержати", - упевнений пан Лисицький.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас