Україна хоче не допустити Молдавію в число акціонерів Дністровської ГАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче не допустити Молдавію в число акціонерів Дністровської ГАЕС

Фондовий ринок
350
Український уряд у середу 14 травня розгляне питання передачі основних фондів споруджуваної Дністровської гідроакумулюючої електростанції (ГАЕС) від акціонерного товариства "Дністровська ГАЕС" до складу держкомпанії "Укргідроенерго". Про це заявив голова Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) України Валерій Кальченко, повідомляють українські ЗМІ.
Таким шляхом український уряд планує остаточно зняти з порядку денного питання допуску молдавської сторони в число акціонерів споруджуваного енергооб’єкта. Тим часом, Дністровський гідровузол, розташований у районі села Неславча Окницького району, займає понад 17 Га молдавської території, і використовує спільні гідроресурси ріки Дністер.
Тема спільного використання Дністровського гідровузла, частково розташованого на молдавській території, була одним з головних предметів обговорення під час візиту 14 квітня міністра закордонних справ України Володимира Огризка в Кишинів.
22 квітня в Києві відбулися переговори міністра економіки та торгівлі РМ Ігоря Додона із главою українського Мінпаливенерго Юрієм Проданом. Міністерство економіки та торгівлі Молдавії і Міністерство палива та енергетики України домовилися прискорити підготовку двосторонньої угоди про забезпечення функціонування Дністровського комплексного енерговузла.
Зокрема, під час зустрічі обговорювалися питання, пов'язані із проблемами реалізації проекту будівництва Дністровської ГАЕС. Під час зустрічі Додон запевнив, що молдавська сторона повернеться до розгляду проекту міжурядової Угоди про забезпечення функціонування Дністровського енерговузла і надасть свої пропозиції до наступної зустрічі.
Угодою передбачається врегулювати питання власності та демаркації на даній ділянці кордону України і Молдавії, що є принциповим для Києва, що прагне до вступу в НАТО. Статут НАТО вимагає, щоб країни-кандидати на вступ не мали неурегульованих територіальних суперечок зі своїми сусідами.
Наступний візит Додона в Київ запланований на 19 травня. Під час візиту він планує представити пропозиції молдавської сторони до Угоди про забезпечення функціонування Дністровського енерговузла.
Однак, не чекаючи чергового раунду переговорів, українська сторона винесла на засідання уряду 14 травня питання передачі об'єктів споруджуваної ГАЕС під контроль держпідприємства "Укргідроенерго", до складу якого входять всі гідроелектростанції України. Оскільки за законодавством України, "Укргідроенерго" не підлягає приватизації, передача їй об'єктів Дністровської ГАЕС автоматично виключить можливість передачі Молдові частини власності енергооб’єктів.
Як повідомлялося раніше, на початку поточного року Молдавія висунула вимогу до України надати їй частку в споруджуваній Дністровській ГАЕС, або припинити будівництво об'єкта на території Молдавії.
Дністровська ГАЕС будується на ріці Дністер, по фарватері якої проходить державний кордон між Молдовою та Україною. Її проектна потужність у турбінному режимі становить 2268 мегават, що еквівалентно потужності двох атомних енергоблоків.
Одержання Молдовою частини електроенергії виробництва Дністровської ГАЕС дозволить задовольнити істотну частину потреб республіки дешевими енергоресурсами. Керівництво Молдавії неодноразово заявляло про пріоритетність збереження на нинішньому рівні цін і тарифів для населення з метою забезпечення зростання реальних доходів населення в 2008 році.
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас