Дешеві акції індійських підприємств можуть стати ще дешевшими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешеві акції індійських підприємств можуть стати ще дешевшими

Казна та Політика
208
Інвестори карають акції індійських компаній суворіше, ніж акції компаній Бразилії, Китаю та Росії через урядові заходи щодо зниження інфляції шляхом спонукання до скорочення прибутків компанії від Steel Authority of India Ltd. до Grasim Industries Ltd., говориться в аналітичному огляді Bloomberg.
Друга за обсягом виробництва індійська металургійна компанія Steel Authority зараз оцінюється в дев'ятикратний прогнозований прибуток, або на 41% менше, ніж на початку цього року. Співвідношення PE для третього за розміром виробника цементу Grasim упало на 32% до 8.5. Співвідношення PE для всього індійського фондового ринку впало на 33%, після того як іноземні інвестори вперше з 2000 року стали більше продавати, ніж купувати. Це більше ніж у Бразилії, Китаї і Росії, де ціни акцій упали на 10-31%.
Інвестори менше вірять в Індію, тому що її компанії виробляють менше сировинних товарів, ніж російські і бразильські, ВВП росте менше ніж китайський, а нестача вугілля, нафти і залізної руди підштовхує інфляцію до найвищого рівня за останні 3 роки.
“У мене немає досить вагомих підстав для присутності в Індії, - вказує голова підрозділу з управління інвестиціями в активи країн, що розвиваються, нью-йоркського відділення ING Groep NV Урі Ландесман, керуючий капіталом $5.5 млрд. - З її населенням і нестачею природних ресурсів інфляція може стати такою проблемою, що уряду прийдеться вдатися до часткового зниження зростання ВВП''.
За прогнозом МВФ Індія буде в 2008 році єдиною із країн BRIC, де другий рік підряд очікується уповільнення економічного зростання.
За перші 3 місяці цього року керуючі закордонними інвестфондами вивели з індійських акцій $3,03 млрд. Це перший випадок з 2000 року, коли іноземці виявилися чистими продавцями за підсумками цілого кварталу.
Проведений Bloomberg аналіз 573 індійських компаній показав, що медіанне співвідношення PE в 2008 році складе 10,9. Це найнижчий показник серед ринків чотирьох країн BRIC. При цьому найнижче медіанне PE у виробників сталі, цементу та інших матеріалів.
На початку травня уряд Манмохана Сінгха попросив компанії пожертвувати частиною прибутків, щоб приборкати інфляцію яка подвоїлася за останні 4 місяці. Три найбільші виробники сталі Tata Steel Ltd., JSW Steel Ltd. і Steel Authority після зустрічі із Сігхом минулого тижня вдруге знизили ціни, починаючи із квітня. Промисловість погодилася у квітні підвищити закупівельні ціни на коксівне вугілля в 3 рази, а на залізну руду на 65%. У сукупності це неминуче приведе до скорочення маржі.
Показник PE 8,5 рази, яким інвестори керуються зараз при покупці акцій виробника цементу Grasim - найнижчий з березня 2002 року. В 2008 році ціна акцій упала на 36%.
За контрастом ціна акцій найбільшого виробника будівельних матеріалів Китаю Anhui Conch Cement Co. упала на Гонконгській біржі всього на 11%. У квітні компанія повідомила, що її прибутки подвоїлися завдяки підвищенню цін.
Володіючи привабливими валютними резервами $1,68 трильйона, що в 5 разів більше від резервів Індії, Китай за останні 2 роки закупив нафтові та газові активи в Нігерії, Казахстані і Канаді на суму більше $10 млрд.
“Китайський уряд діє більш згуртовано, ніж індійський, - робить висновок Урі Ландесман. - У мене просто немає ясного уявлення, чого очікувати від Індії”.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас