Лужков: Питання стосовно Севастополя залишається невирішеним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лужков: Питання стосовно Севастополя залишається невирішеним

Нерухомість
349
Питання стосовно Севастополя залишається невирішеним.
Про це заявив мер Москви Юрій Лужков в ході свята, присвяченого 225-річчю Чорноморського флоту, передає радіостанція "Ехо Москви".
Він пояснив це тим, що у 1948 р. місто отримало статус державного підпорядкування, а це означає, що у 1954 р. воно не могло бути віддане Українській РСР разом з усім Кримом.
Також Лужков зазначив, що "Росія - величезна країна, яка була і буде об'єктом жаданих інтересів". Із цього приводу він підкреслив, що Росія зобов'язана бути сильною, а "Чорноморський флот буде основою, яка захищає південні рубежі країни".
Мер також підкреслив, що Москва завжди підтримуватиме Чорноморський флот, зокрема, у сфері його бойового потенціалу.
Нагадаємо, питання про статус Криму неодноразово порушувалося в різних політичних колах РФ. Так, як повідомлялося раніше, Державна Дума Російської Федерації мала намір запросити в уряді РФ інформацію про заходи щодо повернення Криму до складу Росії, про що було дано доручення думським комітетам. Запит грунтувався на тому, що в 2007 р. закінчується двосторонній договір з Україною про визнання її Росією в існуючих кордонах. У зв'язку з цим, зазначали депутати, до 30 листопада 2006 р. необхідно заявити про непродовження даного договору і повернення Криму до складу РФ відповідно до Кучук-Кайнарджийського договору від 1774 р.
Зазначимо, що згідно з умовами цього договору між Російською і Османською імперіями, Крим був визнаний "вільним і абсолютно не залежним від будь-якої сторонньої влади". До Росії відходили ділянки Азовського узбережжя, а також фортеці Керч і Енікале, територія між Дніпром і Бугом. Що стосується двостороннього договору з Росією, то його перегляд може обернутися для самої ж Росії низкою великих міжнародних неприємностей, в т.ч. - виключенням з Великої вісімки, стверджують експерти.
19 лютого 1954 р. Крим рішенням президії Верховної Ради СРСР був переданий до складу України. На думку істориків, це рішення було продиктоване не фантазіями першого секретаря ЦК КПРС Микити Хрущова, а неможливістю відродження півострова після виселення кримських татар. Після їх депортації на півострові залишилися 400 тис. людей, що украй мало для стабілізації економічної і соціальної ситуації в Криму.
Ініціативи щодо повернення Криму до складу Росії неодноразово мусирувалися російськими політиками, а також екстремістськими кримськими громадськими організаціями. Так, 19 квітня 2005 р. депутат Держдуми РФ Дмитро Рогозін заявив про незаконність передачі Севастополя Україні, а також натякнув на можливість перегляду ухвали президії ВР СРСР від 19 лютого 1954 р., після чого Д.Рогозін був оголошений в Україні персоною нон-грата. Член Держдуми Віктор Алксніс заявляв також про незаконність передачі Криму Україні.
На думку інших політиків, намір повернути Крим до складу Росії не більш, ніж PR.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас