Венесуела заявила про збільшення запасів нафти в країні на 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела заявила про збільшення запасів нафти в країні на 30%

Енергетика
139
Венесуела заявила про збільшення доведених запасів нафти в країні на 30%. Минулого місяця Венесуела приписала до доведених запасів, що були, ще 30 млрд бар., і тепер загальні доведені запаси "чорного золота" в країні складають 130 млрд бар., повідомив міністр нафти Венесуели Рафаель Рамірес, передає Associated Press.
Венесуела має в своєму розпорядженні найбільші нафтові запаси за межами Близького Сходу і є п'ятим за величиною постачальником нафти до Сполучених Штатів.
На думку аналітиків, президент Венесуели Уго Чавес, що займається будівництвом "соціалізму XXI століття", використовує нафтові ресурси країни як важіль для нарощування політичного впливу Каракаса в Латинській Америці.
Як один із заходів, спрямованих на посилення своєї ролі в регіоні, можна розглядати пропозицію У.Чавеса нових бартерних схем з постачань венесуельської нафти до бідних країн Центральної Америки. На нещодавньому саміті країн нафтового альянсу "Петрокарібе" в кубинському м. Сьенфуегос лідер Венесуели запропонував членам союзу розплачуватися за нафту продуктами місцевого виробництва, наприклад, бананами і цукром.
У зв'язку з великими обсягами нафти, що йде на експорт, Каракас виражає зацікавленість в диверсифікації переробляючих потужностей. На початку лютого ц.р. Венесуела підписала угоду про сумісне будівництво нафтопереробного заводу в Еквадорі з урядом країни. Вартість проекту оцінюється в 5,5 млрд дол.
Паралельно в квітні ц.р. Венесуела відмовилася від партнерства з Exxon Mobil Corp. в рамках нафтопереробного заводу під м. Новий Орлеан (штат Луїзіана), що сумісно їм належить. За заявою Р.Раміреса, Каракас самостійно шукатиме оператора для НПЗ.
З метою збільшити притоку нафтодоларів, влада Венесуели посилює контроль над нафтовою галуззю. Так, у квітні ц.р. був затверджений законопроект про податок на надприбуток іноземних нафтових компаній. На думку венесуельського лідера, новий податок є справедливою мірою, оскільки надприбутки нафтових компаній від дорожчання нафти не є наслідком вкладення додаткових фінансових або трудових витрат.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас