0 800 307 555
0 800 307 555

Кістка в горлі

Аграрний ринок
621
Різке подорожчання кормів ставить під питання перспективи розвитку м'ясного скотарства в країні - за рік поголів'я скоротилося на 15-20%. Посередники ж, навпаки, підраховують додатковий прибуток: дефіцит м'яса дозволяє їм працювати з рентабельністю 100 і більше відсотків. Втім, їхній бенкет протриває недовго. Після вступу України у СОТ на наш ринок хлине потік дешевої м'ясної продукції, що поставить хрест на діяльності багатьох ковбасників.
Череди пішли під ніж
Українцям знову не вистачає м'яса. Хоча торік експерти рапортували про більш ніж динамічний розвиток тваринництва, прогнозуючи подальший приплив інвестицій у галузь, очікуваного насичення ринку м'ясною продукцією поки так і не відбулося. Незважаючи на заявлені мільйонні вкладення в нарощування чисельності поголів'я, за даними офіційної статистики, череда в Україні не тільки не росте, але й, навпаки, скорочується. У Міністерстві агропромислової політики повідомляють, що, якщо в 2007 р. у вітчизняних господарствах утримувалися порядку 6,4 млн голів великої рогатої худоби, то станом на 1 березня нинішнього року ця цифра знизилася до 5,7 млн.
Парадоксально, але нітрохи не краща ситуація й у свинарстві, що, на запевнення експертів, ще в минулому сезоні було мало не найпривабливішим сегментом тваринництва, забезпечуючи рентабельність більш ніж 60%. У профільному міністерстві заявляють, що за рік кількість свинок у країні скоротилася майже на 20% - з 8,1 млн до 6,7 млн.
Директор компанії "Проагро" Микола Верницький стверджує, що під ніж пішло поголів'я, що утримується в приватних подвір'ях і невеликих фермерських господарствах, тоді як великі тваринницькі холдинги, навпаки, нарощують череди. Небажання дрібних фермерів займатися м'ясним бізнесом у першу чергу пояснюється істотним збільшенням собівартості виробництва продукції. За рік корми подорожчали як мінімум на 80%. Збільшуються також витрати на енергоносії. У той же час закупівельні ціни виросли не більше ніж на третину - з 11-12 грн. до 15 грн. за кілограм живої ваги. Як наслідок, за даними Миколи Верницького, рентабельність тваринництва знизилася до 10-15%. І, зважаючи на все, дешевих кормів у найближчі роки вже не буде, що змусить селян або повністю змінювати технологію вирощування худоби (перехід на інший раціон, оптимізація витрат та ін.), або пускати її під ніж. Навряд чи виправлять ситуацію навіть збільшені державні дотації. У нинішньому році чиновники обіцяють доплачувати за кожен кілограм яловичини в живій вазі 1,9 грн. (проти 1,4 грн. у минулому сезоні), свинини - 1,4 грн. (проти 1,05 грн.). Крім того, фермерам, що нарощують чисельність череди, призначається 3 тис. грн. за кожну нову особину м'ясної або молочної породи.
Жирні націнки
А поки селяни скаржаться на занадто повільне підвищення закупівельних цін на тлі зростаючої собівартості виробництва м'яса, роздрібні прайси б'ють всі рекорди. Тільки протягом останніх двох-трьох місяців ціни виросли на третину, і на сьогоднішній день більш-менш якісне м'ясо коштує не менше 50 грн./кг, причому все частіше зустрічаються цифри 60-70 грн. "Настільки істотно підвищити ціни продавцям дозволив дефіцит м'яса в країні", - упевнений Верницький. За його даними, на сьогоднішній день нестача цього продукту в Україні становить як мінімум 200-400 тис. т, а це 15-20% річного споживання. Щоб вирішити проблему, Кабінет Міністрів розглядає можливість відкриття квоти на експорт у країну 350 тис. т м'яса за пільговою митною ставкою (8-10% проти нинішніх 35%).
Теоретично поставки в країну дешевого м'яса цілком реальні. За даними директора агентства ААА Сергія Наливки, у Європі дрібнооптові ціни на свинину становлять 1,45 євро/кг (близько 12 грн.), телятину - 3,1 євро/кг (порядку 25 грн.). Але експерти впевнені, що разова "кістка" навряд чи виправить ситуацію на внутрішньому ринку, тому що досить велика ймовірність того, що недороге м'ясо попросту осяде на переробних комбінатах, близьких до чиновників, що контролюють експортні поставки. Сергій Наливка впевнений, що зараз райський час для посередників і переробників. "Відходи при обробленні туші становлять не більше 7%, оскільки за вигідними цінами можна продати буквально все, починаючи від шкіри і закінчуючи кістковим борошном. У результаті посередник одержує м'ясо максимум по 20 грн./кг, а реалізує його по 50 грн. Про таку рентабельність можна тільки мріяти", - говорить експерт.
З ним згодний і Микола Верницький, відзначаючи, що із прибутковістю 100% і більше працюють і переробники.
У той же час представники м'ясокомбінатів, навпаки, повторюють про збитки. Менеджери "Кременчукм’яса" заявляють, що їм ледь вдається вийти на рентабельність 2%, причому в порівнянні з 2007 р. обсяги продажів не виросли. На підприємстві говорять, що в нинішньому році втроє знизилися обсяги доступної їм сировини, і це змушує закупників не тільки колесити по "чужих" сировинних зонах, але й шукати виходи на постачальників з Польщі і Чехії. Багато переробників взагалі констатують зниження реалізації.
Директор з маркетингу компанії "М'ясний альянс" Станіслава Круглякова пояснює, що м'ясокомбінати не можуть коректувати вартість продукції так само часто, як це роблять постачальники сировини. "У договорах з торговельними мережами прописано, що ми можемо піднімати ціни не більше ніж на 7-10% за три місяці і зобов'язані попереджати про подорожчання не пізніше, ніж за 14-30 днів. Як наслідок, на сьогоднішній день наше підприємство працює в збиток", - стверджує вона.
Переробники побоюються, що після вступу України у СОТ, коли мита на м'ясну продукцію будуть знижені до 8%, у країну хлине потік відносно дешевого товару. Польща вже заявила, що готова збільшити поставки в кілька разів. "У такій ситуації більшість дрібних м'ясокомбінатів попросту не виживуть", - упевнені в "Кременчукм’ясі". На думку Сергія Наливки, переробка напевно зацікавить європейських інвесторів, які можуть заощадити на собівартості виробів за рахунок більш дешевої робочої сили в Україні. Тому найбільш привабливі підприємства, швидше за все, стануть предметом торгу між їхніми акціонерами та закордонними компаніями.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас