"Нафтогаз": До європейського рівня обидві ставки на постачання газу для України і на транспорт палива для ЄС доростуть через 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз": До європейського рівня обидві ставки на постачання газу для України і на транспорт палива для ЄС доростуть через 5 років

Енергетика
167
"Нафтогаз" вважає, що до європейського рівня обидві ставки на постачання газу для України і на транспорт палива для ЄС повинні дорости через п'ять років. "Газпром" розраховував зробити це на рік раніше - з 2011 р.
Розрахувавшись за старі борги, "Нафтогаз" відразу після свят хоче почати переговори про довгострокові контракти з "Газпромом", заявив учора голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина. Проект довгострокової угоди вже направлений в "Газпром", додав він. Завершити переговори "Нафтогаз" хотів би восени, а "не в новорічну ніч", відзначив Дубина. Угоду уряд України пропонує укласти на 15 років, розповів Дубина. В документі повинні бути передбачені гарантії обсягів поставок і транзиту. На основі угоди потім з'являться два контракти - на поставку газу для України і на транспорт палива для ЄС через її територію. Які ставки транзиту запропонував "Нафтогаз", Дубина не говорить: тарифи однаково можуть змінитися в процесі переговорів.
"Нафтогаз" вважає, що до європейського рівня обидві ставки повинні дорости через п'ять років, підкреслив Дубина. "Газпром" розраховував зробити це на рік раніше - з 2011 р. Але, за словами Дубини, Україна поки хотіла б зберегти фіксовану на рік ціну (європейська формула припускає індексацію раз на місяць або раз на квартал слідом за котируваннями нафтопродуктів).
До кінця 2008 р. в "Нафтогазу" є договір на покупку середньоазіатського газу зі швейцарською Rosukrenergo (RUE, 50% - в "Газпрому", 50% - у Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна). RUE перекуповує середньоазіатський газ в "Газпрому" на кордоні країн-виробників - Туркменії, Узбекистану і Казахстану, але з 2009 р. RUE "повинна піти" зі схеми поставок, упевнений Дубина. "Нафтогаз" хоче купувати газ прямо в "Газпрому", минаючи будь-яких посередників, у тому числі спільні компанії з російським концерном. На внутрішньому ринку "Нафтогаз" буде продавати імпортний газ тільки сам. Інших трейдерів бути не повинно - не рахуючи української "дочки" "Газпрому" "Газпром збут Україна". А на експорт у Європу, за словами Дубини, "Нафтогаз" поки не претендує.
В "Газпромі" і RUE коментувати заяви Дубини відмовилися. "Нафтогаз" оголосив максимальні вимоги до "Газпрому", Україна навряд чи всерйоз розраховує на їхнє повне задоволення, вважає український експерт по газовій галузі Іван Полтавець. На його думку, пізніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко може виступити з більш реалістичною позицією, що і дозволить досягти угоди з Росією. Раніше радник Тимошенко Олександр Гудима заявив "Ведомостям", що довгострокова угода про співробітництво в газовій сфері повинна бути укладена на міжурядовому рівні під час переговорів між Тимошенко і новим прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас