Долар показує ознаки зміцнення після шестирічного падіння — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар показує ознаки зміцнення після шестирічного падіння

Валюта
3738
Долар показує ознаки зміцнення після шестирічного падіння, пише The International Herald Tribune.
Два тижні тому курс долара до євро досяг нової рекордно низької позначки, опустившись нижче $1,6. Однак з тих пір долар зміцнився до $1,55, і деякі економісти вважають, що ймовірність стрімкого падіння істотно знизилася.
Вони відзначають, що представники влади США, особливо голова Федеральної резервної системи Бен Бернанке почали висловлювати побоювання із приводу падіння долара і його наслідків для інфляції в США. Ослаблення долара сприяло зростанню цін на нафту та інші імпортні товари.
Економісти вважають, що стабілізація долара до євро буде стійкою, тільки якщо в США відновиться економічне зростання, а в Європі буде спостерігатися його уповільнення.
Недавнє підвищення курсу долара розглядається як свідчення цієї тенденції. Крім того, ринки очікують, що ФРС зробить паузу в зниженні процентних ставок. Однією із причин падіння долара було переведення грошей інвесторами в активи, номіновані в євро, через більш високі процентні ставки в єврозоні.
На думку економістів, ФРС вирішила натякнути на припинення зниження ставок не тільки через заклопотаність із приводу інфляції, але й у зв'язку з побоюваннями із приводу долара. Вони вважають, що ФРС не хоче продовження падіння американської валюти.
Також важливу роль зіграла заява "Групи семи" про заклопотаність відносно "різких коливань курсів основних валют". Вона була розцінена як готовність інтервенції влади з метою запобігання подальшого падіння долара.
Представники американського уряду говорять, незважаючи на цю заяву, що виключають навіть можливість обговорення інтервенції на валютні ринки. Однак той факт, що експорт США росте завдяки дешевому долару, наводить деяких європейців на думку, що адміністрація Дж.Буша свідомо ігнорує падіння долара. В останні місяці експорт США збільшився на 9,5% у порівнянні з минулим роком.
Багато економістів вважають, що ослаблення долара є скоріше наслідком зовнішньоторговельного дефіциту США, ніж низьких процентних ставок.
"Я думаю, долар дешевшає через дисбаланс у торгівлі, - заявив професор економіки в Гарвардському університеті Мартін Фельдстейн, що очолює також Національне бюро економічних досліджень. - Процентні ставки сприяють цьому в незначній мірі, основним фактором є торговельний дефіцит $700 млрд".
Тому, М.Фельдстейн очікує, що долар може продовжити слабшати, тому що хоча торговельний баланс і покращився останнім часом, але перекіс зникне ще дуже нескоро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас