Українські ковбасники бояться українського м'яса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські ковбасники бояться українського м'яса

Аграрний ринок
437
Україна стоїть на порозі дефіциту вітчизняної м'ясної продукції. Різке подорожчання кормів ставить під питання перспективи розвитку м'ясного скотарства в країні - за рік поголів'я скоротилося на 15-20%.
За рік корми подорожчали як мінімум на 80%. Збільшуються також витрати на енергоносії. У той же час закупівельні ціни виросли не більше ніж на третину - з 11-12 грн. до 15 грн. за кілограм живої ваги. Як наслідок, рентабельність тваринництва знизилася до 10-15%, пише "Деловая Столица".
Директор компанії "Проагро" Микола Верницький стверджує, що невеликі фермерські господарства змушені скорочувати поголів'я, тоді як великі тваринницькі холдинги, навпаки, нарощують череди. Небажання дрібних фермерів займатися м'ясним бізнесом у першу чергу пояснюється істотним збільшенням собівартості виробництва продукції.
У той же час, посередники підраховують додатковий прибуток. На сьогоднішній день більш-менш якісне м'ясо коштує не менше 50 грн./кг. "Настільки істотно підвищити ціни продавцям дозволив дефіцит м'яса в країні", - упевнений М.Верницький. За його даними, на сьогоднішній день нестача цього продукту в Україні становить як мінімум 200-400 тис. т, а це 15-20% річного споживання. Щоб вирішити проблему, Кабінет Міністрів розглядає можливість відкриття квоти на експорт у країну 350 тис. т м'яса за пільговою митною ставкою (8-10% проти нинішніх 35%).
Однак, ситуація цілком може змінитися: після вступу України у СОТ на український ринок хлине потік дешевої м'ясної продукції. У Європі дрібнооптові ціни на свинину становлять 1,45 євро/кг (близько 12 грн), телятину - 3,1 євро/кг (порядку 25 грн.). Але експерти впевнені, що це навряд чи виправить ситуацію на внутрішньому ринку, тому що досить велика ймовірність того, що недороге м'ясо попросту осяде на переробних комбінатах, близьких до чиновників, що контролюють експортні поставки. Директор агентства ААА Сергій Наливка впевнений, що зараз райський час для посередників і переробників. "Відходи при обробленні туші становлять не більше 7%, оскільки за вигідними цінами можна продати буквально все, починаючи від шкіри і закінчуючи кістковим борошном. У результаті посередник одержує м'ясо максимум по 20 грн/кг, а реалізує його по 50 грн. Про таку рентабельність можна тільки мріяти", - говорить експерт.
На даному етапі вітчизняні переробники побоюються, що вступ у СОТ поставить хрест на діяльності багатьох ковбасників, вони попросту нездатні конкурувати з європейською продукцією, оскільки в країну хлине потік відносно дешевого товару. Польща вже заявила, що готова збільшити поставки в кілька разів. "У такій ситуації більшість дрібних м'ясокомбінатів попросту не виживуть", - упевнені в "Кременчукм’ясі".
На думку Сергія Наливки, переробка напевно зацікавить європейських інвесторів, які можуть заощадити на собівартості виробів за рахунок більш дешевої робочої сили в Україні. Тому найбільш привабливі підприємства, швидше за все, стануть предметом торгу між їхніми акціонерами та закордонними компаніями.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас