У МінАП підозрюють, що нафта в українську олію у Франції потрапила тим же шляхом, що й дуст в зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У МінАП підозрюють, що нафта в українську олію у Франції потрапила тим же шляхом, що й дуст в зерно

371
Міністерство аграрної політики України не одержувало офіційної інформації із країн Європейського Союзу, зокрема із Франції, про забруднення української соняшникової олії.
Про це повідомив сьогодні на брифінгу заступник міністра аграрної політики України Роман Шмідт.
"Ми не маємо остаточних висновків і результатів розслідування цього інциденту", - сказав Шмідт. При цьому він додав, що, мабуть, МінАП буде одержувати інформацію від Міністерства сільського господарства Франції. "Якщо дійсно такий факт мав місце, міністерство повинно нам сповістити про це", - сказав він.
При цьому Шмідт відзначив, що, за наявною у нього інформацією, "олія була поставлена у Францію європейською компанією, розливалася не в Україні і поставлялася в роздрібну торгівлю також не Україною".
Він додав, що ця інформація нагадує йому історію 6-7-річної давнини, що теж була пов'язана із Францією. "Мова йшла про експорт зерна з України на світові ринки, у тому числі й у Францію. І тоді французькі ЗМІ поширили інформацію про те, що у Францію завезене українське зерно із залишками дусту, хоча було відомо, що в Україні 40 років дуст не виробляється", - сказав Шмідт.
"Я особисто розцінюю цю інформацію як просто жорстку конкурентну боротьбу на світових ринках, зокрема, олії", - підкреслив він, додавши: "Не думаю, що Україна буде вживати якісь конкретні заходи".
Як повідомлялося, 28 квітня представник Єврокомісії Майкл Манн повідомив, що частки нафти в соняшниковій олії українського походження були виявлені у Франції, після чого повідомлення про це було поширено через систему швидкого попередження для країн-членів ЄС - РАПЕКС. ”Вся ця олія була відкликана з ринку”, - сказав він і відзначив, що Єврокомісія сподівається обговорити це питання із представниками української влади. Потім забруднену соняшникову олію з України було виявлено у Швейцарії, причому частина її була продана. Про це повідомила 4 травня прес-секретар Федерального управління охорони здоров'я Швейцарії Сабіна Мюллер.
Як передавало радіо "Свобода", на інтернет-сайті управління поширена рекомендація приватним підприємцям і підприємствам вилучити із продажу цю олію, а також продукти, у яких її вміст перевищує 10%.
У цьому ж повідомленні відзначалося, що виявлені в олії "сторонні продукти не несуть шкоди здоров'ю", однак "з такими забрудненнями просто не можна миритися".
Повідомлялося, що в Європу, в основному в країни ЄС, надійшло 40 тисяч літрів такої олії. Її раніше виявили у Великобританії, Іспанії, Італії, Нідерландах.
Асоціація виробників масложирової галузі "Укроліяпром" заявила, що виключає можливість потрапляння в соняшникову олію мінеральних олій або інших домішок у процесі виробництва та транспортування.
Як сказав генеральний директор асоціації Степан Капшук, "сьогодні ми шукаємо, хто конкретно поставив цю олію і куди. Тому що камінь кидати на всю українську олію - неправильно". За його словами, "поки не буде проведена незалежна експертиза і названо конкретного постачальника і кількість цієї олії, ці заяви зроблені упереджено, а можливо, і спеціально".
При цьому він підкреслив, що протягом 10 років українська олія поставлялася на ринки ЄС, і ніяких дорікань не було.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас