Зростання цін на нафту створює серйозну загрозу британській економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання цін на нафту створює серйозну загрозу британській економіці

103
Зростання ціни на нафту вище позначки $120 за барель може зробити неспроможним оздоровлення економіки Великобританії після завершення кредитної кризи. Таку думку окремих експертів опублікувала у вівторок 6 травня британська газета Telegraph.
За відомостями газети, впливовий аналітичний центр Ernst & Young Item Club попередив, що зростання цін на нафту може змусити його значно - з 1,5% до 1,3% - скоротити прогноз зростання британської економіки на наступний рік, а також - привести до збільшення рівня інфляції в найближчі три роки у два рази. Видання вважає, що ці дані є ще одним ударом для британського міністра фінансів Алістера Дарлінга, чий прогноз щодо бюджету Великобританії, що включає припущення про зростання економіки цієї країни в наступному році на 2,25%, уже широко висміюється економістами.
За словами Хетал Метха з Ernst & Young Item Club, у випадку, якщо ціна на нафту досягне $200 за барель, як недавно пророкував один з міністрів ОПЕК, економіка Великобританії в наступному році може ввійти в рецесію, а світова економіка збільшиться в 2009 році лише на 0,9%. При такому розкладі споживчі видатки у Великобританії скоротяться на 0,1%, а споживча інфляція збільшиться з нинішніх 2,5% до 5,9%. І тоді керуючому Банку Англії прийдеться написати безліч листів міністрові фінансів з поясненнями, чому британська економіка не досягла планованого рівня.
Багато економістів сходяться на думці, що через погіршення ситуації на ринку житла та очікуване підвищення рівня безробіття, 2009 рік буде найскладнішим для британської економіки за останні 15 років. Однак якщо ціна на нафту впаде нижче $80 за барель, уже в 2010 році, за прогнозами Item Club, економіка Великобританії може досягти зростання на 2,7% у річному вираженні.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас