Поправка Джексона-Веніка навряд чи буде скасована до вступу Росії до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поправка Джексона-Веніка навряд чи буде скасована до вступу Росії до СОТ

187
Посол США в Росії Вільям Бернс заявив про можливість скасування так званої "поправки Джексона-Веніка" після приєднання РФ до СОТ.
"Я впевнений у тому, що своїм вступом у СОТ, який США дуже активно підтримує і який, я сподіваюся, відбудеться до кінця 2008 року, Росія доведе, що необхідно цю поправку скасувати", - сказав В.Бернс в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москвы".
За його словами, після приєднання РФ до СОТ "буде розуміння, що скасування цієї поправки буде в інтересах американських компаній".
Поправка Джексона-Веніка до закону США про торгівлю була прийнята в 1974 році та зв'язала виконання торгово-економічних угод США і СРСР із дотриманням Москвою громадянських прав і свобод, зокрема, права на еміграцію. Фактично вона обмежила поставки в СРСР, а потім у Росію окремих видів американської високотехнологічної продукції.
З 90-х років США неодноразово давали зрозуміти, що поправка Джексона-Веніка повинна бути скасована. Президент США Джордж Буш, як прихильник скасування поправки Джексона-Веніка, на постійній основі щороку видає постанову, що скасовує її дію на Росію.
На сьогоднішній день питання про скасування поправки як ніколи актуальне, тому що при вступі Росії у СОТ США повинні надати їй, як і будь-якій країні - члену СОТ, режим постійних нормальних торговельних відносин.
На останній зустрічі в Сочі президенти Росії і США Володимир Путін і Дж.Буш обговорювали проблеми вступу Росії у СОТ і скасування поправки Джексона-Веніка, що перешкоджає нормальним торговельним відносинам двох країн.
"Розраховуємо, що США вже цього року виведуть Росію з-під дії горезвісної поправки Джексона-Веніка та установлять із нами так звані постійні нормальні торговельні відносини", - заявив тоді В.Путін
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас