ЄС допоможе Україні отримувати кредити в європейських банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС допоможе Україні отримувати кредити в європейських банках

230
Країни-сусіди ЄС зможуть одержувати грантову допомогу в рамках європейського Інвестиційного інструмента сусідства (ІІС) для реалізації інфраструктурних проектів. Роботу ІІС відкриє сьогодні в Брюсселі єврокомісар з питань зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер.
Інструмент сусідства буде поширюватися на 11 країн, серед яких і Україна.
ІІС буде працювати на засадах фонду. Він буде надавати підтримку країнам-сусідам ЄС для одержання кредитів у європейських державних і міжнародних фінансових інститутах. Однак механізм дії даного інструмента ще до кінця не пророблений, говорить прес-секретар Представництва Єврокомісії в Україні Девід Стулик. "Цей європейський фонд повинен працювати як важіль. Наприклад, якщо українській владі треба буде побудувати автостраду або залізницю, вона буде брати кредит у європейських банках. Європейська комісія може давати гранти для підготовки проектних документів, щоб одержати цей кредит".
Науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко переконаний, що Україна зможе вдало скористатися новим інструментом сусідства, адже тут не вистачає фахівців, які можуть розробляти і впроваджувати грантові проекти. "Ми вже маємо досвід роботи з європейським проектом Tacis. І він не позитивний. Ми скаржилися, що виділюваних коштів недостатньо, а наявними не скористалися стовідсотково. Нам не вистачає підготовлених фахівців, а по-друге - кошти використовуються неефективно". Сушко радить проводити для держслужбовців тренінги з роботи з європейськими проектами.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас