ОПЕК може позбутися одного зі своїх членів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК може позбутися одного зі своїх членів

Енергетика
262
Індонезія розглядає можливість вийти зі складу Організації країн-експортерів нафти, заявив 6 травня президент країни Сусіло Бамбанга Юдхойоно.
За повідомленням агентства Reuters, Юдхойоно заявив, що його країна повинна вирішити "чи залишитися членом ОПЕК, чи тимчасово вийти з неї". При цьому вирішення даного питання повинне відбутися в доступному для огляду майбутньому. За його заявою, Індонезія не ставить перед собою завдання збільшення обсягів видобутку сировини. Обсяг видобутку "чорного золота" в Індонезії становить на даний момент близько 1 млн. барелів нафти на добу. Однак основна частина цього обсягу йде на задоволення внутрішнього попиту, що, можливо, і є однією із причин, через які Індонезія бажає вийти із числа експортерів сировини.
Ще три роки тому радник міністра енергетики і мінеральних ресурсів Індонезії заявив на засіданні ОПЕК, що протягом 1-2 року його країна може розглянути питання про вихід з організації. З тих пір у країні значно виросло споживання енергоносіїв, що скоротило можливості Індонезії з експорту. Напередодні, 5 травня, уряд країни також оприлюднив плани щодо підвищення цін на паливо і скороченню програм субсидій, щоб зменшити навантаження на державний бюджет, а також призупинити збільшення споживання. У середньому, ціни на паливо виростуть на 20%.
Таким чином, ОПЕК, що восени розширилася до 13-ти членів, знову може скоротитися. На даний момент до складу організації входять Алжир, Ангола, Індонезія, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ і Венесуела. На ОПЕК припадає близько 67% розвіданих світових запасів нафти і 40% видобутку. Втім, після відходу Індонезії ОПЕК може знову розширитися за рахунок Бразилії, що поступово перетворюється в одного з основних експортерів нафти на світовий ринок і, за заявами офіційних осіб, розглядає можливість входження в організацію.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас