Мінекономіки: Україна знаходиться на порозі більш вільного руху курсу гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки: Україна знаходиться на порозі більш вільного руху курсу гривні

Валюта
2976
Влада України неминуче піде на підвищення рухливості курсу гривні, вважає заступник міністра економіки Ірина Крючкова.
"Ми стоїмо на порозі, за яким Національний банк України (НБУ), нарешті, відпустить курс гривні в напіввільне плавання у валютному коридорі. Іншого виходу нема, і всі це розуміють", - заявила вона в інтерв'ю журналу "Контракти", коментуючи інфляційні перспективи.
Як повідомлялося наприкінці квітня з посиланням на голову НБУ Володимира Стельмаха, офіційний курс гривні зміниться, ідучи за ринковими тенденціями. При цьому він відзначив, що формування оптимального значення курсу вплине на ціни.
НБУ втримує офіційний курс гривні на незмінному рівні з весни 2005 року - 5,05 грн/$1. Затверджені Радою НБУ "Основні принципи грошово-кредитної політики України на 2008 рік" передбачають, що цього року курс гривні не вийде за межі 4,95-5,25 грн/$1.
Заступник голови Мінекономіки також повідомила, що вже підведено перші підсумки реалізації спільного плану НБУ, Мінфіну та Мінекономіки з протидії інфляції.
"Чомусь не повною мірою реалізована ідея із продуктовими інтервенціями. Держкомрезерв підготував для цього дешеве зерно. Ми передбачали, що області закуплять його, випечуть соціальний хліб, але з регіонів надійшли заявки тільки на 10% загального обсягу резервного зерна. Чому немає повноцінних заявок з боку обладміністрацій, поки що не зрозуміло", - повідомила І.Крючкова.
Разом з тим, за її даними, серед реалізованих заходів - виконання державного бюджету із профіцитом, приведення тарифів у житлово-комунальному господарстві до обґрунтованого рівня, відкриття кордонів для ввезення в країну продуктів харчування з-за кордону.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в січні-березні склала 9,7% (у річному вирахуванні - 26,2%) при урядовому прогнозі на рік 9,6%. Кабінет міністрів України очікує, що інфляція у квітні складе менше 3%, тоді як у березні вона склала 3,8%.
Заступник голови Мінекономіки також підкреслила, що одним із проінфляційних факторів, на який уряд не може вплинути, є зростання кредитування населення.
"Імовірно, НБУ необхідно знайти способи стимулювати банки перенаправляти кредити, які зараз направляються на споживання, у виробничу сферу", - відзначила І.Крючкова.
Як повідомлялося, голова секретаріату президента України Віктор Балога в середині квітня заявив, що Кабінет міністрів повинен взяти на себе політичну відповідальність за розвиток проблемних явищ у вітчизняній економіці, і одним із кроків повинна стати відставка членів уряду, які займаються економічним блоком питань.
Наприкінці квітня Нацбанк України заявив, що бюджетна політика уряду підштовхує зростання цін: зарплата в бюджетній сфері за січень-лютий виросла на 48,9% у порівнянні з 18,5% за відповідний період 2007 року, а трансферти населенню зросли на 137,9% у порівнянні з їхнім зменшенням на 30,6% у минулому році
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас