Мінфін і Нацбанк зменшать дефіцит гривні на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін і Нацбанк зменшать дефіцит гривні на ринку

Валюта
1469
Учора голова ради Нацбанку Петро Порошенко заявив, що НБУ найближчим часом проведе аукціони з рефінансування банків на суму понад 3 млрд грн. "Різке скорочення ліквідності буде припинено. Ціна рефінансування - окреме питання",- сказав він, уточнивши, що при виділенні ресурсів буде враховуватися кредитна політика банків. Під час останнього аукціону 23 квітня НБУ підтримав ліквідність банків сумою 538 млн грн. За словами пана Порошенка, НБУ також переконав Мінфін зменшити обсяг коштів у Держказначействі, які будуть направлені в банківську систему.
За словами заступника голови НБУ Олександра Савченка, у Держказначействі вже назбиралося понад 25 млрд грн і, так як Кабмін розподіляє витрати бюджету в ручному режимі, регулятор не може планово управляти ліквідністю банківського ринку. "Жорсткою монетарною політикою зупинити інфляцію ми не можемо,- визнав пан Савченко.- В 2005 році уряд Юлії Тимошенко при зниженні темпів зростання ВВП до 2,7% збільшив бюджет на 62%. Цього року буде аналогічна ситуація. Уряду потрібно обмежувати бюджетні апетити, інакше гальмування економіки буде дуже стрімким. Ми рекомендуємо уряду не акумулювати гроші, а негайно пускати їх в обіг, інакше порушуються економічні цикли. За нашими розрахунками, з 1 травня ситуація зміниться і гроші почнуть пускатися в банківську систему". Відзначимо, що в останні дні залишки на коррахунках банків становили близько 13 млрд грн, тоді як, на думку пана Савченка, повинні бути вищими на 20-30%.
У середу міністр фінансів Віктор Пинзеник заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що Кабмін буде сприяти НБУ в вирішенні проблеми ліквідності.
"Такі дії вживають. На нашому казначейському рахунку стало менше грошей на 438 млн грн", - сказав він, відзначивши, що кошти в економіку направляються у формі відшкодування компаніям ПДВ.
Втім, банкіри вважають, що уряд і Нацбанк не відмовляться повністю від монетарних механізмів боротьби з інфляцією, а тому ситуація на кредитному ринку значно не зміниться і банківська система покаже набагато гірші результати за підсумками року в порівнянні з попередніми періодами. Старший банкір ЄБРР в Україні Олександр Павлов вважає, що банки продовжать посилювати умови кредитування та піднімати кредитні ставки для всіх категорій позичальників. "За останні півтора місяця ПриватБанк уже тричі змінював депозитні та кредитні ставки. Я не пригадаю таких темпів зміни", - говорить голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет. Дефіцит гривні на ринку приведе до зниження прибутку українських банків, вважає заступник директора групи "Фінансові інститути регіону CEMEA" Standard & Poor's Олена Романова.
Олександр Савченко впевнений, що темпи збільшення активів банків під кінець року не перевищать 30-45%, і закликав банки переглянути свої стратегії. "Потрібно бути готовим до уповільнення темпів споживчого кредитування. Повинен початися етап структуризації, охолодження темпів зростання. Не можна вже думати про збільшення частки ринку, а треба думати про ризики, з огляду на непросту макроекономічну ситуацію", - відзначив чиновник. Ці зміни не будуть адміністративними, обіцяють у НБУ. Директор дирекції банківського регулювання та нагляду НБУ Олександр Киреєв учора підтвердив, що регулятор не має наміру обмежувати іпотечне та роздрібне кредитування.
"Звичайно, ті темпи зростання, які демонстрували банки в останні роки, є неприйнятними з погляду управління ризиками", - визнає Олександр Дубілет. Олександр Павлов вважає, що, незважаючи на можливі банкрутства, нинішня криза загартує більшість банків.
"Система стане більш сильною, - упевнений він. - Адже вона однаково буде рости швидше, ніж банківські системи в країнах Східної Європи".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас