Висока кореляція між цінами на нафту і курсом долара повинна знизитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Висока кореляція між цінами на нафту і курсом долара повинна знизитися

Валюта
1111
Між цінами на нафту і курсом долара впродовж останніх декількох років спостерігається дуже сильний взаємозв'язок. Зазвичай при зниженні курсу долара практично всі сировинні активи, і особливо нафта, починають дорожчати, передає Reuters.
Проте економісти Goldman Sachs запевняють, що найближчим часом висока кореляція між цінами на нафту і курсом долара повинна знизитися. Зрештою, на їх думку, це може привести до того, що відновлення курсу долара не обов'язково спричинить зниження цін на сировину.
"У останні два роки курс долара почав корелювати з цінами на нафту, – відзначають аналітики Goldman Sachs Йенс Нордвіг і Джеффрі Каррі. – Особливо помітна ця кореляція відносно нафтових і європейських валют". Причому, на їх думку, висока кореляція залежить від ряду чинників, зокрема, на неї впливають зміна потоку нафтодоларів і реакція Федеральної резервної системи (ФРС) США на інфляцію.
Більш того, Йенс Нордвіг і Джеффрі Каррі вважають, що кореляція досягла піку за останніх півроку здебільшого внаслідок величезної волатильності і змін, що відбуваються на світових ринках. Проте цей пік виглядає, на їх думку, "досить тривалим" і, не дивлячись на незначне зниження з рекордних позначок, все одно залишається дуже високим, особливо якщо порівнювати його з рівнем 2005р. "Причини кореляції в нафтовому ринку і роблять дуже сильний вплив на курс долара", –додають аналітики.
Відносно валютних коливань тенденції сировинного ринку повинні бути уважніше вивчені, і подальше зростання нафтових котирувань буде негативним для долара, вважають економісти Goldman Sachs. "Валютний ринок не грає важливої ролі при встановленні цін на нафту. Відповідно, навіть якщо долар почне відновлюватися, це необов'язково приведе до зниження цін на сировину", – додають вони.
Варто відзначити, що такої точки зору дотримуються далеко не всі експерти. Наприклад, трейдер Tempus Consulting (Вашингтон) Грег Сальваджіо вважає, що поки ціни на сировину залишаються високими, корекції національної валюти США чекати не варто. "Зараз внаслідок "ралі", що продовжується, на сировинних ринках інвестори отримують надприбуток. І долар почне зростати тільки тоді, коли ціни на чорне золото опустяться нижче за тризначну позначку, а економіка США відновиться від серпневої кредитної кризи", – вважає він. Більш того, згідно з останніми статистичними даними, в даний час загальний прибуток нафтових експортерів складає близько 2,1 трлн дол. щорічно. Причому в близькосхідних державах велика частина цих коштів знаходиться у розпорядженні державних інвестиційних фондів, які вважають за краще вкладати капітал, наприклад, в ринки країн, що розвиваються, а не в американські активи. "Інвестфонди з Близького Сходу ніколи не були шанувальниками долара. І зараз вони всіма можливими способами уникають американських активів. А цей тренд не можна назвати сприятливим для національної валюти США", – вважає валютний стратег Morgan Stanley Стівен Джен.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас