Втрати від кризи subprime зменшили в 2 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Втрати від кризи subprime зменшили в 2 рази

Валюта
557
Втрати від світової фінансової кризи можуть бути удвічі менше, ніж оцінює їх ринок. Такі дані містяться в поширеному сьогодні піврічному звіті про фінансову стабільність Банку Англії, що виконує функцію Центробанку країни.
За оцінками банку, загальні втрати кредитної кризи становитимуть в сумі майже 170 млрд дол. Це більш ніж в 2 рази менше середньої оцінки ринку, де існує думка, що наслідки кризи іпотеки категорії subprime обійдуться в 400 млрд дол. втраченого капіталу, і в шість разів менше оцінки МВФ, що недавно оцінив можливі наслідки кризи майже в 1 трлн дол.
На думку ж авторів доповіді Банку Англії, всі ці оцінки "істотно перебільшують" масштаби наслідків через невірний підхід до оцінки неліквідних цінних паперів.
Нагадаємо, що раніше Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) виступила з прогнозом, в якому оцінила сукупні збитки від кризи subprime в 350-420 млрд дол. Одночасно ОЕСР назвала завищеними оцінки, представлені в доповіді МВФ, згідно з якою битки світової економіки можуть досягти 945 млрд дол. і навіть перевищити даний рівень.
Недавно свої дані за вартістю кризи оприлюднили аналітики Управління фінансових послуг Японії Financial Services Agency (FSA). На їх думку, збитки фінансових компаній у всьому світі досягли 22 трлн ієн (214,4 млрд дол.). При цьому на частку США припадає майже 55% вказаної суми.
Експерти FSA підрахували, що Європа в цілому втратила близько 8 трлн ієн (77,96 млрд дол.), тоді як Азія і Канада позбулися 1,4 трлн ієн (13,64 млрд дол.).
Японські фінансові компанії постраждали у меншій мірі. Проте, збитки японських банків від кредитів категорії "subprime" за жовтень-грудень 2007 р. більш ніж подвоїлися в порівнянні з попереднім кварталом і досягли 600 млрд ієн (5,85 млрд дол.).
Для довідки: Зростання американського житлового ринку в 1990-х роках привело до перенасичення, що, у свою чергу, привело до різкого зниження цін на нерухомість, а також масштабному зростанню ринку високоризикової іпотеки (subprime). Після цього банки в гонитві за прибутками почали "переупаковувати" іпотечні кредити в облігації і складні кредитні похідні з високою прибутковістю, які швидко зайняли значну частку в банківських кредитних портфелях.
Проте після того, як в США почалося масове оголошення дефолтів за іпотеками subprime, відбулося знецінення фінансових інструментів, забезпечених житловими кредитами, а пізніше і переоцінка вартості інших похідних, безпосередньо не пов'язаних з іпотечним кредитуванням.
Обвал американського ринку ризикової іпотеки послужив причиною кризи ліквідності в глобальному масштабі, що охопила практично всю світову фінансову систему.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас