Українці стали менше жити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці стали менше жити

857
Українці живуть все менше - в 1989 році чоловікам було відпущено в середньому 65 років, жінкам - 75. А в 2007 році ці показники склали відповідно 63 і 73. Нас вбиває прогрес - той самий благодійник, який колись зробив нас майже довгожителями.
Міністр охорони здоров'я Василь Князевич нещодавно відзначив, що на тривалість життя впливає сполучення економічної, екологічної і демографічної криз.
У свою чергу Інститут медицини АН України проаналізував причини, що негативно впливають на стан здоров'я українців. Їх виявилося досить багато: екологічні умови, валовий національний продукт, соціальне розшарування населення, рівень освіти, бідність, безробіття, соціальна незахищеність громадян, вживання алкогольних напоїв, тютюну, наркотичних речовин, низька фізична активність.
Цифри, оприлюднені наукою, досить повчальні. Скажімо, чоловіча самітність скорочує життя на 3 з половиною тисячі днів! Жіноча - на 1600. Курці відбирають у себе 2250 днів життя, а гладкі люди недорахуються 1300 днів. Впливає навіть освітая – ті, хто має менше восьми класів живуть на 850 днів менше.
Виявляється, це страшніше, ніж проживання в екологічно несприятливому районі, що відбирає в людини 500 днів. Аматори міцно випити можуть поставити собі мінус 130 днів. Але ці показники не слід сприймати роз'єднано - часто вони йдуть у наступ на людину "одним загоном". Результати, як розумієте, від цього ще серйозніші.
У нас не тільки падає тривалість життя, але й зростає кількість дітей, які не дожили до одного року. В 2005-2006 роках таких випадків у порівнянні з попередніми показниками було більше на 10%, в 2007 - на 15 %. Вже зараз лікарі говорять, що немовля, що страждає вегето-судинною дистонією і лементом реагуючий на зміни погоди - розповсюджене явище.
Зараз 68 років - середня тривалість життя в Україні. Це рівень Таджикистану, Йорданії, Алжиру, Перу та Гондурасу.
Ще в лютому на презентації проекту концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми "Здорові нації" глава Нацради з питань охорони здоров'я при президенті Микола Поліщук пояснив, чому люди довго не живуть. 20% здоров'я залежить від генетичної програми, 17-20% - від стану екології, і 50-53% людина сама собі забезпечує способом життя. Колишній міністр охорони нашого здоров'я чомусь не сказав на що залишилися 10%. Ця цифра залежить від рівня медобслуговування.
Ми, звичайно, не можемо змінити свій генетичний багаж, однак змінюємо навколишнє середовище. Повітря, вода, земля давно насичені найрідшими капостями. Не всім цього вдалося досить, і з'явилися "удосконалені" продукти. Взяти той же маргарин. Цей дешевий замінник вершкового масла виготовляє за технологією гідрогенізації жирів, і є думка, що організм реагує на нього не кращим чином: похідні жирних кислот - трансизомери (їх навіть називають молекулами-виродками) здатні викликати безліч захворювань. У звичайному маргарині таких схованих ворогів - 24%, а теплова обробка значно підвищує цей рівень. І вже в чіпсах цих трансизомерів 30%, а в картоплі фрі - 40%.
Якісних, натуральних продуктів не вистачає, та й не може всім вистачити. До того ж, це досить дорого. Тому вчений світ трудиться над замінниками, і в магазині багато хто з радістю простягають руку до продукту, побачивши більш демократичний цінник. Помітьте - ніхто не примушує купувати, людина діє за підказкою гаманця або просто не вникає в хімічний склад продукту. Їжу потрібно купити! Нехай не найкращу, але сніданок, обід і вечеря повинні відбутися.
Результати відомі: бліда дитина, "забракований" призовник, лікарняні в інституті і на роботі... Це наш народ, що розташувався в центрі Європи, але далекий від неї.
За тривалістю життя українці - на передостанньому місці серед європейців (за - тільки росіяни) і на 113 у світі. Найвища тривалість життя у світі - у Японії (82 року), найнижча - у Зімбабве (36 років).
Дієтолог Світлана Фус рекомендує не харчуватися у фаст-фудах, а замість ковбаси купувати м'ясо:
- На нашім столі повинне бути більше натуральних продуктів. Особливо, якщо це продукти для дітей. Незміцнілому організму не можна давати чіпси, шоколадні батончики, "солодке газування". Не купуйте печиво, йогурти тривалого зберігання. Молочні продукти вибирайте натуральні, не суперпастеризовані. Кефір раджу брати 1%, сирні маси - до 5%. Тоді кальцій, який утримується в них, засвоюється краще. Уважно читайте склад продукту.
Позначення типу "Е" означають добавку, тобто з певною ймовірністю - небажаний інгредієнт. Навіщо ж таке випускають, - запитаєте ви. Справа в тому, що вживання одного виробу з таким наповненням шкоди не принесе, але якщо ви з'їли сосиски, чіпси, батончик і запили це напоєм з пакетика, то "загальний рахунок" буде не у вашу користь. До речі, я вважаю, що розчинну кава вживати не можна, точно так само, як розповсюджені зараз напої типу "3 в 1".
Замість ковбаси - м'ясо та риба, замість "швидких" каш - натуральні крупи. Ви навіть самі можете пекти хліб з натуральних компонентів - сучасні домашні печі це роблять практично самі, варто тільки закласти потрібні складові. І звичайно, усі знають, що овочі та фрукти - добрі попутники людини по дорозі до довголіття, передає "Газета по-київськи".
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас