ОПЕК очікує зростання цін на нафту до 200 дол за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК очікує зростання цін на нафту до 200 дол за барель

Енергетика
347
Президент ОПЕК Шакіб Хеліль попередив, що ціна бареля нафти може піднятися до $200, і картель навряд чи зможе якось цьому запобігти, повідомляє Bloomberg.
Хеліль заявив, що високі ціни на нафту підтримуються слабким доларом і світовою політичною нестабільністю. “Я не думаю, що збільшення обсягів видобутку відіб'ється на цінах, тому що зараз спостерігається баланс попиту та пропозиції, а запаси бензину в Сполучених Штатах перебувають на найвищому рівні за минулі п'ять років”, - відзначив Хеліль.
Він додав, що високі ціни на нафту “підтримуються рецесією в американській економіці та економічній кризі, що торкнувся кілька країн”. На його думку, все це веде до девальвації долара, а зниження курсу долара на 1% призводить, за підрахунками Хеліля, до росту ціни на нафту приблизно на $4 за барель.
США неодноразово просили ОПЕК збільшити видобуток нафти. Деякі сенаторів від демократичної партії запропонували навіть припинити поставки озброєнь у країни-члени ОПЕК, якщо вони будуть ігнорувати прохання американської влади.
Американські сенатори стверджують, що в сформованій ситуації винуваті тільки країни ОПЕК. Особливі претензії пред'являються до Саудівської Аравії, найбільшого і найбільш впливового члена картелю. Минулого тижня сенатори направили президенту США Джорджу Бушу лист, у якому прямо вказується на те, що Саудівська Аравія за минулі три роки скоротила обсяги видобутку нафти на 2 млн. барелів на день незважаючи на зростання цін на “чорне золото”.
Аналітики розцінюють заява президента ОПЕК, як обґрунтування відмови проханням США і Європи збільшити обсяги видобутку нафти для розрядки ситуації на світовому ринку. Адже якщо ціна на нафту не залежить від фундаментальних факторів, то навіщо й збільшувати видобуток.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас