Тимошенко "розвела" Чиказьку біржу на пшеницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко "розвела" Чиказьку біржу на пшеницю

Аграрний ринок
949
Уряд зберіг обмеження експорту зерна. У той самий день, коли Юлія Тимошенко розповіла усьому світу про їхнє скасування
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко шокувала українських аграріїв. Спочатку вона заявила про зняття обмежень на експорт зерна за межі України. Учора, однак, стало відомо, що Кабінет міністрів своєю постановою лише збільшив квоти на експорт зерна.
Наводимо дві цитати
"Ми зняли обмеження, і зараз вони (зернотрейдери) спокійно можуть експортувати зерно за межі України". Цю заяву прем'єр-міністр Юлія Тимошенко зробила 23 квітня на прес-конференції за підсумками засідання уряду.
А от формулювання з постанови Кабміну №418 (датованої тим же днем): "Кабінет Міністрів вніс зміни в постанову №1179 від 26 вересня 2007 року, якою збільшив квоти на експорт ячменя на 500 тис. тонн до 900 тис. тонн, на експорт пшениці, суміші пшениці та жита на 1 000 тис. тонн до 1 200 тис. тонн і продовжив їхню дію до 1 липня".
Звертаємо увагу читача на той факт, що заява Юлії Тимошенко і постанова уряду датовані одним днем. Однак, різниця в їхньому змісті - кардинальна.
Оприлюднення урядового документа викликало шок в українських аграріїв. Опитані учасники аграрного ринку в один голос заявили, що для них збереження Кабміном квот стало повною несподіванкою.
"Це не те, чого ми очікували. На жаль, чиновники знову втрутилися в цю справу" - зізнався "proUA" заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Артюшин. - "Рішення уряду зберегти квоти - півзахід. Елеватори забиті зерном, яке потрібно вивезти напередодні нового врожаю".
В Українській Зерновій Асоціації готують звернення до Віктора Ющенка. У ньому зернотрейдери будуть просити Президента змусити Юлію Володимирівну виконувати свої обіцянки.
Кабмін, у свою чергу, поки не поспішає пояснити "нестиковку" у словах і діях Тимошенко.
"Я підозрюю, що в цьому випадку рішення планувалося одне, а наше аграрне міністерство змогло, цілком можливо, його якимсь чином нівелювати, трошки змінивши його" - сказала "proUA". начальник аналітичного відділу Агентства ААА Марія Колесник "Мені важко повірити, що прем'єр буде заявляти на увесь світ, що квоти будуть зняті, коли це не так".
Однак світ повірив заявам Тимошенко. Наступного дня після виступу прем'єра ціни на зернові на провідних біржах світу (включаючи найбільшу - Чиказьку зернову ) значно знизилися. Наприклад, пшениця подешевшала до мінімуму за останні півроку.
Світовий банк навіть оприлюднив звернення до громадськості, у якому подякував Україні за зняття квот. За словами голови СБ Роберта Зелліка, він подзвонив Президентові Віктору Ющенкові і Юлії Тимошенко "і подякував їм за такий крок в умовах глобальної продовольчої кризи".
Що ж, якщо українці давно навчилися "фільтрувати" заяви та обіцянки своїх політиків, то світовій громадськості до цього ще звикати і звикати
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас