Грузія отримала відсіч — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія отримала відсіч

Казна та Політика
851
Наміри Грузії перешкодити Росії вступити у СОТ не увінчалися успіхом. На конференції в Женеві погоджена нова редакція доповіді. Це дозволяє найближчим часом без зайвих турбот погодити графік вирішення останніх питань. Крім того, Тбілісі зненацька одержав гостру критику від НАТО. Альянс звинуватив грузинські ЗМІ в неправді і перекручуванні позиції щодо питання перебування російських миротворців у зоні грузино-абхазького конфлікту.
Останні жорсткі заяви Грузії на адресу Росії та погрози стати перешкодою на шляху Москви до вступу у СОТ не одержали того продовження, на яке розраховувала грузинська влада.
Росія буде у СОТ
"Вашингтон сподівається, що Росія вступить у СОТ найближчим часом" У понеділок робоча група з приєднання Росії до СОТ на засіданні в Женеві успішно погодила нову редакцію підсумкової доповіді. Цьому не перешкодила гостра протидія Грузії.
Як повідомило джерело в російській делегації, в останню версію документа не ввійшли лише 3 блоки питань - щодо підтримки сільського господарства, щодо держторгпідприємств і щодо експортних мит.
Наступні багатосторонні переговори по підсумковій доповіді пройдуть у Женеві в середині червня. Тоді, можливо, всі питання будуть остаточно погоджені. Таким чином, вимоги Тбілісі скасувати останні рішення Росії відносно Абхазії і Південної Осетії в обмін на допуск у СОТ не одержали того продовження, на яке розраховувала грузинська влада.
На початку березня Росія скасувала уведені в 1996 році торгово-економічні, фінансові і транспортні санкції відносно Абхазії. А в середині квітня президент Росії Володимир Путін доручив уряду розробити заходи щодо надання предметної допомоги населенню невизнаних республік. Тбілісі жорстко розкритикував два ці кроки Москви, назвавши це фактичною анексією грузинських територій.
Напередодні також стало відомо, що одним із прихильників якнайшвидшого приєднання Росії до СОТ стали Сполучені Штати. За словами заступника держсекретаря США з питань економіки, енергетики та сільського господарства Рубена Джеффрі, Білий дім робить для цього все можливе. Вашингтон сподівається, що Росія вступить у СОТ найближчим часом. Про це Джеффрі заявив в понеділок на спільній прес-конференції з першим заступником міністра іноземних справ Росії Андрієм Денисовим.
Однак американський чиновник не уточнив, що конкретно робить американський уряд для виконання того пункту Сочинської декларації (прийнята на останній зустрічі лідерів Росії і США). У ній говориться, що адміністрація Буша постарається вивести Москву з-під дії поправки Джексона-Веніка і надати їй постійний статус нормального торговельного партнера до кінця поточного року.
"Насамперед, наш пріоритет полягає в тому, щоб тісно працювати з російськими партнерами в їхньому процесі приєднання до СОТ. Прямо зараз дискусії на цю тему йдуть у Женеві. Ми працюємо над тим, щоб там робоча група прийняла доповідь, що ще більше звузить коло обговорюваних питань, а також технічних проблем, пов'язаних із вступом (Росії) у СОТ", - заявив Джеффрі.
Однак, відзначив він, "є причина, через яку такого роду процеси, як у цьому конкретному випадку, можуть займати 15 років".
"Ми сподіваємося швидко довести справу (тобто етап багатосторонніх переговорів Росії про умови приєднання до СОТ) до кінця. Це найістотніше з того, що ми могли б зробити і робимо", - наводить слова чиновника ІТАР-ТАРС.
Ляпас від НАТО
На цьому тлі Грузія також потрапила в голосний політичний скандал. Причиною тому стало, як пізніше з'ясувалося, невірне трактування одного з високопоставлених представників Північноатлантичного альянсу.
У понеділок грузинське телебачення повідомило, що НАТО виступило за вивід російських миротворців із зони грузино-абхазького конфлікту.
Зі спростуванням цієї інформації виступив офіційний представник НАТО Джеймс Аппатурай. Він назвав повідомлення грузинських ЗМІ неправдою, підкресливши, що нічого подібного з його вуст і на Раді НАТО в Брюсселі, де був присутній міністр закордонних справ Грузії Давид Бакрадзе, не вимовлялося.
"Це повідомлення повністю неправдиве. Я не говорив нічого подібного, і нічого подібного не говорилося в Раді НАТО", - повідомив Аппатурай.
За його словами, 28 квітня на засіданні Ради НАТО грузинський спецпредставник дійсно говорив про "блакитні каски", але "жодна із країн НАТО не робила припущення, що миротворці повинні піти із зони конфлікту, або що вони повинні бути замінені на якісь інші сили".
Офіційний представник НАТО додав, що на засіданні кілька країн лише "повторили побоювання, що звучали раніше", що дії Росії відносно Південної Осетії та Абхазії можуть негативно позначитися на обстановці в регіоні.
Ніяких інших заяв, підкреслив Джеймс Аппатурай, на Раді не робилося. Він додав, що матеріал, розповсюджений грузинськими ЗМІ, "жахливе, найгірше перекручування інформації, з яким йому доводило стикатися".
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас