Земля стабільно росте — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Земля стабільно росте

Аграрний ринок
2203
На сьогоднішній день земля залишається одним з найбільш привабливих видів вкладення грошей.
Якщо у вас є фіксована кількість грошей - 50-100 тисяч доларів - і ви хочете вкласти їх у землю в Київській області, то експерти в один голос порекомендують вам купувати наділи за межами 30-кілометрової зони від Києва.
За словами Віталія Круцюка, менеджера відділу продажів компанії "Нове місто", ринок ближче до Києва значно перегрітий, ціни завищені, в результаті значне зростання їх вартості мало ймовірне. Непросто купити ділянку в прилеглих районах і з фінансової точки зору. Вартість однієї сотки землі в Києво-Святошинському або Васильківському районі може перевалювати за 10-15 тисяч доларів за сотку, а купувати ділянку в 5 соток нема сенсу. "Оптимальне вкладення, це покупка ділянки від 15 до 30 соток недалеко від трас - Одеської, Житомирської або Варшавської", - вважає Віталій Круцюк.
За словами маркетингу-директора компанії SV Development Володимира Степенко, найбільш вигідними з погляду інвестування є райони - "аутсайдери", які прямо не прилягають до Києва. Це Бородянський, Макарівський, Кагарлицький, Фастівський і Баришевський райони Київської області. "За нашими прогнозами, у наступному році ціни на них зростуть від 30 до 50%", - стверджує Степенко. "Крім того, будівництво кільцевої дороги навколо Києва планується на відстані 20 кілометрів від міста. А це не тільки підвищить вартість землі в далеких районах області, але й поліпшить транспортну доступність до цих ділянок", - говорить Станіслав Герман, директор департаменту землі та складської нерухомості консалтингової компанії Knight Frank.
Проблемні ділянки
При всій привабливості покупки землі в більш віддалених районах Київської області рієлтори виділяють кілька недоліків подібного інвестування. По-перше, нерозвинена інфраструктура, відсутність торгових центрів, шкіл і т.д. По-друге, відсутність інженерних комунікацій - можливості підключення до газопроводів або електромереж. По-третє, відсутність якісного транспортного з'єднання.
Таким чином, при виборі земельної ділянки покупець повинен у першу чергу визначитися з тим, що він буде з ним робити в майбутньому. Якщо він хоче продати його через пару років, то більш прийнятними є земельні наділи в Баришівському, Фастівському та Кагарлицькому районах, вартість землі в яких зросте на 57, 50-51 і 43-44% відповідно. Якщо ж покупця цікавить далека перспектива, то вибір варто зупинити на Макарівському або Бородянському районах. Саме тут зараз будується велика кількість великих проектів котеджних городків від 100 до 500 гектарів. "Адже там розвивається вся необхідна інфраструктура - магазини, дороги, школи і т.д.", - вважає Степенко. За даними компанії SV Development, до кінця року земля тут зросте на 25-30%.
Яку ділянку обрати?
На тлі високих показників росту вартості землі експерти звертають увагу на те, що не всяка ділянка може показувати гарну цінову динаміку. На ринку існує просто величезна кількість так званих неліквідних земельних ділянок, які не дорожчають, а дешевшають. Як приклад можна назвати ділянки, на яких була втрачена можливість підключення до інженерних комунікацій, або ті, до яких ускладнився проїзд.
"Якщо людина не мала досвіду придбання земельної ділянки, то вибрати гарний варіант складно і проблематично. Спочатку люди купують, а потім розуміють, з якими проблемами вони зіштовхнулися", - роз'ясняє Володимир Степенко.
Більш категоричний щодо цього представник консалтингової компанії "РЕД" Ілля Родіонов. "Інвестор, що хоче заробляти на землі, повинен її розвивати, прокладати комунікації, робити дороги. Тільки тоді це може принести прибуток", - вважає експерт.
Щоб не помилитися при виборі земельної ділянки, фахівці рекомендують зібрати повну інформацію про цей наділ. По-перше, потрібно проаналізувати, які котеджні селища будуть будуватися поблизу і вибрати найбільш близький варіант. По-друге, сходити в держадміністрацію і довідатися, чи немає яких-небудь судових рішень щодо цієї ділянки. Крім того, бувають ділянки, які в перспективі можуть бути конфісковані - там почнуть, наприклад, прокладати газопровід або дорогу. Необхідно також зібрати інформацію про колишнього власника ділянки, можливі варіанти, коли земля є в заставі в банку.
Варто відзначити, що аналітики рекомендують за можливостю купувати кілька різних невеликих ділянок (до 15 соток), ніж одну велику, адже в такому випадку покупець частково нівелює ризики, пов'язані з покупкою неліквідної ділянки.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас