До 2012 року ціна на нафту може досягти 225 дол. за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2012 року ціна на нафту може досягти 225 дол. за барель

Енергетика
190
Канадська інвестиційна група CIBC опублікувала чергову доповідь своїх аналітиків про стан світового ринку нафти, у якому пророкує подальше зростання цін на нафту на найближчі 4 роки, у якому вказує, що до 2010 року ціна 1 бареля сирої нафти може досягти $150, а до 2012 року -$225. Головна причина - зростаючий попит при стагнуючій пропозиції.
Як вказується в доповіді CIBC, поточні оцінки Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) завищують пропозицію приблизно на 9%, оскільки МЕА враховує зріджений природний газ (ЗПГ). Однак ЗПГ, хоча і є коштовним вуглеводневим енергоносієм, не може адекватно замінити вироблені з нафти бензин, солярку, і гас.
“Хоча виробництво ЗПГ становить лише близько 10% від загальної пропозиції вуглеводнів, за рахунок його практично відбувається все збільшення пропозиції рідких вуглеводнів з 2005 року, - заявив головний економіст і експерт з стратегій на світовому ринку CIBC Джефф Рубін. - Якщо відкинути ЗПГ, то видно, що видобуток нафти за останні 2 роки не збільшувалася, що в основному і пояснює дворазове збільшення ціни за цей період”.
Аналітики CIBC проаналізували перспективи росту пропозиції прийшли до висновку, що близько 50% збільшення в найближчі 2 роки планується досягти за рахунок СПГ і лише незначну частину за рахунок видобутку нафти. Співвідношення між ЗПГ і нафтою постійно мінялося в останні роки і у доступному для огляду майбутньому буде мінятися на користь ЗПГ. У той час як в 1970-х роках виробництво ЗПГ становило лище 4%, то в 2012 році воно досягне 10% від загальної пропозиції рідких вуглеводнів.
Цей процес супроводжується погіршенням умов видобутку на основних світових родовищах нафти
Звідси Рубін робить висновок, що пропозиція нафти на світовому ринку не настільки еластична, як пророкує МЕА, і навряд чи збільшиться більш ніж на 1 млн. барелів на день.
При практичному стагнуванні видобутку нафти попит на неї продовжує рости. Хоча високі ціни і ослаблення економіки знизили попит у США та країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), це скорочення було більш ніж компенсоване країнами, що розвиваються.
Так при стагнуванні попиту на автомобілі в США, спостерігається стрибок попиту на автомобілі в Росії. Початок виробництва автомобілів Tata за таку скромну ціну як $2500, дозволить мільйонам сімей придбати власні автомобілі. В 2007 році продажу автомобілів у Росії зросли майже на 60%, на 30% у Бразилії та на 20% у Китаї. А зростання витрати палива для транспорту в останні роки становив більше 90% від загального росту споживання.
Подальше зростання цін на нафту вб'є частину попиту на ринках більше уразливих країн ОЕСР, що вже спостерігається з 2005 року. У результаті до 2012 року споживання нафти в країнах іншого світу вперше перевищить споживання країнами ОЕСР, у той час як ще 10 років тому інший світ споживав трохи більше 50% від обсягу ОЕСР.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас