Україна і Росія створять робочу групу по Укртатнафті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Росія створять робочу групу по Укртатнафті

Енергетика
142
Уряди України і РФ мають намір створити робочу групу з врегулювання ситуації в ЗАТ Укртатнафта, що контролює найбільший український Кременчуцький НПЗ.
Таке рішення прийме україно-російський комітет з економічного співробітництва, засідання якого відбудеться в Києві під керівництвом прем'єрів Юлії Тимошенко та Віктора Зубкова. Група почне роботу в найкоротший термін, не виключено, що вже в травні.
Нагадаємо, що ЗАТ Укртатнафта створено в 1994 році відповідно до указів президентів України і Татарстану на базі Кременчуцького НПЗ. Проектна потужність підприємства становить 18,6 млн. тонн переробки нафти на рік.
61,346% акцій Укртатнафти належать державі і передані в статутний фонд НАК Нафтогаз України, 28% - Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану (у жовтні 2006 року передані в довірче управління ВАТ Татнафта), 8,6% - компанії Татнафта (Татарстан), 1,2% акцій володіє ТОВ Корсан, афілійоване із групою Приват.
19 березня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що Кабінет Міністрів України має намір найближчим часом призначити нове керівництво на ЗАТ Укртатнафта (Кременчуцький НПЗ). За її словами, "на жаль, це підприємство було в попередні роки, я маю на увазі 2007 рік, захоплено деякою комерційною структурою, що має всього 1,5 відсотка, а держава, що після вчорашнього рішення суду має 62%, - не має там ні менеджменту, ні представництва, нічого".
Антимонопольний комітет України 24 березня ц.р. порушив справи проти ЗАТ ЛИНИК (Лисичанський НПЗ, Луганська область) і ЗАТ Укртатнафта (Кременчуцький НПЗ, Полтавська область) за ознаками зловживання монопольним становищем на загальнодержавному ринку нафтопродуктів.
За його словами, попередній аналіз ситуації за період з кінця 2007 року по лютий 2008 свідчить про необґрунтоване підвищення цін цими оптовими операторами ринку нафтопродуктів.
Нагадаємо, що перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов вважає ситуацію на Кременчуцькому НПЗ однією із причин подорожчання бензину.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас