Тимошенко: Україна погасила борги за російський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Україна погасила борги за російський газ

Енергетика
414
Україна розрахувалася за борги за газ перед Росією.
Про це заявила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко після закінчення зустрічі із прем'єр-міністром РФ Віктором Зубковим у Києві, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сьогодні ми відправили останню платіжку по розрахунках за природний газ, і можу сказати, що із сьогоднішнього дня Україна вже Росії нічого не винна", - відзначила вона.
Україна розраховує укласти з Росією стратегічну угоду про поставки і транзит газу на 10 і більше років, повідомила прем'єр-міністр України. За словами глави українського уряду, такий пріоритет позначений у протоколі засідання комітету з питань економічного співробітництва двох країн. "Після врегулювання тактичних газових проблем ми повинні перейти до побудови стратегічного співробітництва", - сказала Ю.Тимошенко, пояснивши, що основою для такого співробітництва повинна стати довгострокова угода в газовій сфері. "Добре, якби ця угода була підписана на 10 і більше років", - відзначила вона.
Зі свого боку, прем'єр-міністр РФ Віктор Зубков вважає, що "повне погашення заборгованості Україною перед РФ за газ відкриє нові можливості для співробітництва в газовій сфері між двома країнами". "Погашення заборгованості Україною за газ відкриває шлях для солідної взаємодії в газовій сфері, для складання контрактів, які будуть абсолютно прозорі на багато років уперед", - відзначив В.Зубков. Він також додав, що Росія готова більш тісно співробітничати з Україною в таких сферах як авіабудівництво та торгово-економічна сфера.
Відзначимо, сьогодні в Києві проходила зустріч прем'єр-міністрів України і Росії Юлії Тимошенко та Віктора Зубкова у форматі "віч-на-віч". Планувалося, що під час сьогоднішньої зустрічі прем'єр-міністрів не будуть обговорюватися політичні питання, а тільки питання економічного характеру, співробітництва двох країн.
Як заявив прем'єр-міністр України 28 березня ц.р., борг України за спожитий в 2008 р. імпортований газ становить 900 млн дол. Вона спростувала заяву Президента Віктора Ющенка про існування боргу за спожитий в 2008 р. газ у розмірі 2 млрд дол.
Відзначимо, Держмитслужба почала розмитнення газу для НАК "Нафтогаз України" 18 квітня ц.р. Голова Держмитслужби Валерій Хорошковський уточнив, що протягом декількох останніх днів було розмитнено 3,5 млрд куб. м газу на основі контракту між "Нафтогазом" і RosUkrEnergo. В.Хорошковський відзначив, через відсутність такого контракту, в 1 кв. ц.р.газ для "Нафтогазу" не розмитнювався, хоча він надходив в Україну і споживався. При цьому не складалися акти і не подавалися митні декларації, що й стало підставою для порушення кримінальної справи за фактом контрабанди 5,5 млрд куб. м газу.
Хорошковський підкреслив, що підписання контракту "Нафтогазу України" з RosUkrEnergo і початок розмитнення газу не є підставою для припинення кримінальної справи. "Факт контрабанди в 1 кв. ц.р.був, і він залишається", - підкреслив голова Держмитслужби. Він також повідомив що в 1 кв. держмитслужба для RosUkrEnergo розмитнила 9,8 млрд куб. м газу, що надійшов в Україну.
Як повідомлялося, 13 березня ц.р. голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина підписали угоду про розвиток відносин у газовій сфері, відповідно до якої постачальником газу в Україну може виступати як "Газпром" так і "РосУкрЕнерго". 19 березня вона була затверджена українським урядом.
Відповідно до угоди, з березня по грудень 2008 р. в Україну буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше 49,8 млрд куб. м за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК "Нафтогаз України".
Додатково до обсягів центрально- і середньоазіатського газу НАК "Нафтогаз України" оформить із RosUkrEnergo контракт купівлі-продажу російського газу, поставленого в Україну в січні-лютому 2008 р. за базовою ціною 315 дол. за 1 тис. куб. м, розрахунки по яких можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних обсягів газу
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас