Пільги для народу з травня не скасують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пільги для народу з травня не скасують

Казна та Політика
326
Тим, хто зараз одержує дотації з проїзду, житла і вугілля, вони і залишаться. Кабмін Юлії Тимошенко все-таки не зважився на тотальне скорочення пільг, що було закладено в бюджеті на 2008 рік і повинне було набути чинності з 1 травня.
Як повідомила міністр праці та соцполітики Людмила Денисова, 23 квітня прийнята постанова, якою визначено, що пільги, компенсації та гарантії будуть і далі надаватися в порядку, що діє до 1 травня. Іншими словами, скасування пільг скасовується. Принаймні, цього року.
Як уточнив "Сьогодні" директор департаменту фінансів охорони здоров'я та соціальних програм Мінфіну Сергій Діденко, відновлені всі соціальні пільги, які планувалося надавати залежно від розмірів доходу (якщо він не перевищує величини податкової соціальної пільги, що становить цього року 890 грн.). У тому числі це пільги, що стосуються проїзду в громадському транспорті, оплати житла і зв'язку. Їхнім одержувачам не прийдеться бігати по соцзабезах і збирати довідки, доводячи своє право на пільгу.
На наше питання, де Кабмін візьме гроші на забезпечення пільг у колишніх розмірах, Діденко відповів, що за підсумками виконання бюджету за 4 місяці утворилися якісь надлишки доходів (за рахунок надходжень, що збільшилися), які й вирішено було направити на ці цілі у вигляді субвенцій місцевим бюджетам. Невже вони такі величезні - нам уточнити не змогли.
Однак, як нас проконсультували в Мінпраці, насправді причина тут в іншому. Просто Кабмін не виділив ні копійки на реалізацію власної ідеї обмеження пільг. А грошей на це треба було б чимало: чого коштувало б, зокрема, створення комп'ютерних мереж і баз даних, плюс оплата праці додаткового штату соціальних працівників, які будуть приймати довідки про доходи і вирішувати, кому давати пільгу, а кому ні. Тому вирішили, що дешевше буде залишити поки все як є. Але ясно, що це не більш ніж тимчасове послаблення, і наступного року, швидше за все, буде почата нова спроба їхнього урізання.
Добре, звичайно, що від зайвого ходіння по інстанціях звільнені всі пенсіонери, ветерани праці, інваліди, діти загиблих працівників міліції та інші соціально незахищені громадяни. Однак ще не факт, що Кабмін виконає обіцянки зі скасування пільг "не першої необхідності" суддям, працівникам прокуратури і служби безпеки та іншим силовикам.
До речі, днями столичний метрополітен оголосив, що з 1 травня всі пільговики для безплатного проїзду в транспорті повинні будуть пред'являти, крім основних документів, ще й соціальну картку, що повинен був розробити і випустити Кабмін. Однак, за словами Діденка, цього року від них така картка не потрібна
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас